Nauja apklausa - piniginės baudos bibliotekoje

Bibliotekos neretai susiduria su nelabai malonia situacija, kai skaitytojai vėluoja ar apskritai neskuba grąžinti knygų. Dažniausiai už pavėluotai grąžintą knygą skaitytojui numatoma bauda. Norime paklausti mūsų tinklaraščio skaitytojų - tiek bibliotekų darbuotojų, tiek skaitytojų - ar piniginės baudos, jūsų manymu, veiksminga priemonė norint užtikrinti, kad paskolintos knygos būtų grąžinamos į biblioteką.

Laukiame jūsų nuomonės ir atsakymų į apklausos klausimą. Tie, kas norėtų detaliau išdėstyti savo požiūrį, gali palikti po šio pranešimo savo komentarą. Būtų labai įdomu susipažinti su jūsų nuomone!

Kaip visada pasibaigus apklausai pažadame išdėstyti įvairius bibliotekininkų požiūrius į šį klausimą. Tikimės jūsų dalyvavimo - juk tai problema, su kuria susiduriame kasdien.

Komentarai

  1. O kokių kitų priemonių dar būtų galima imtis prieš skaitytojų neatsakingumą?
    Pati esu studentė, ne kartą vėlavau grąžinti knygas tiek į viešąsias bibliotekas, tiek į universiteto biblioteką ir net nemalonu, kuomet baudą nurašo, juk žinau, kad "nusidėjau", piniginė bauda tarsi priminimui, kad kitą kartą būtum atsakingesnis knygų grąžinimo atžvilgiu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Apie priemones būtinai pakalbėsime, kai baigsis apklausa. Bet, pagalvokime dar taip: būna skaitytojų, kurie uždelsę gražinti knygą vis bando perkelti tą grąžinimo naštą ne tik dėl baudos, bet ir dėl gėdos, kad padarė nusikaltimą. Būna ir tokių atvejų, kad tos knygos taip ir pasilieka skaitytojų namuose negrąžintos. Kitas klausimas - kokia strategija efektyvesnė - ar "blogo policininko" strategija, skatinanti pasijusti nusikaltėliu, tikrai veiksminga? Gal yra kiti būdai, kad skaitytojai grąžintų knygas? O gal ir patys skaitytojai gali turėti kitų motyvų būti atsakingais? Tai - diskusiniai klausimai, ir džiaugiuosi, kad jie jus domina :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai