Bibliotekos viešbučiuose ir viešbučiai-bibliotekos: originalus bibliotekos idėjos pritaikymas

Tikriausiai šio straipsnelio pavadinimas iš pirmo žvilgsnio atrodo tautologiškas, tačiau jame pristatysiu du originalius ir labai realius atvejus, susijusius su viešbučiais ir bibliotekomis.

Viešbučio biblioteka

Heathmano viešbutis Portlande (JAV) jau nuo 1992 metų turi savo biblioteką, kuria gali naudotis viešbučio svečiai. Biblioteka nedidelė, bet pakankamai prabangi - visose joje saugomose knygose skaitytojas ras autoriaus autografą, be to, tai dažniausiai pirmieji knygos leidimai. Pasirodo, kad autoriaus knyga atsiranda bibliotekoje tik tuo atveju, kai autorius tampa viešbučio svečiu ir sutinka pasirašyti knygą. Bibliotekos fonduose sukaupta nemažai žymių žmonių knygų ir autografų - pavyzdžiui, Bilo Klintono, Stiveno Kingo, Džimio Karterio ir daugelio kitų. Bibliotekoje skaitytojus aptarnauja ir rekomenduoja knygas žavi dvidešimtmetė, studijuojanti Portlando valstybiniame universitete ir svajojanti, kad ateityje ir jos knyga atsirastų viešbučio bibliotekos fonde. Bibliotekos skaitytojai gali pasiimti knygą į savo kambarį, sumokėdami 125 dolerių užstatą. Įdomu, kad jei skaitytojas negrąžina knygos, užstatą viešbutis skiria skaitymo skatinimo programoms.



Heathman viešbučio biblioteka, šaltinis Orengonlive.com, http://www.oregonlive.com/portland/index.ssf/2010/09/heathman_hotel_library_is_one_1.html

Viešbutis-biblioteka

Kitas įdomus ir visiškai kitoks pavyzdys yra prabangus viešbutis, esantis Niujorko prestižiniame Manhattano rajone (JAV). Jis taip ir vadinasi Viešbutis-biblioteka (Library Hotel). Dešimties viešbučio kambarių dizaino idėjos grindžiamos Diuji dešimtainės klasifikacijos pagrindiniais skyriais (pvz., socialiniai mokslai, literatūra, istorija ir kt.). Kiekvieną klasifikacijos skyrių atitinkantį kambarį puošia specialiai tam tikrai temai parinkti paveikslai ir kiti meno kūriniai. Kambaryje svečias ras ir visą teminį knygų rinkinį. Anot viešbučio įkūrėjų, jis skirtas aistringiems kultūros ir saviraiškos mylėtojams.


Viešbutis-biblioteka, šaltinis: http://www.libraryhotel.com/

Atrodo, beliko tik bibliotekoms įsteigti savo originalų viešbutį :). O gal tokių jau yra?

Parengta pagal:

HALLMAN, Tom. Heathman hotel library is one of a kind. Oregonlive.com [interaktyvus]. 2010, 21 September [žiūrėta 2010 m. rugsėjo 22 d.]. Prieiga per internetą:
http://www.oregonlive.com/portland/index.ssf/2010/09/heathman_hotel_library_is_one_1.html

Library hotel [interaktyvus]. 2010 [žiūrėta 2010 m. rugsėjo 22 d.]. Prieiga per internetą:
http://www.libraryhotel.com/

Komentarai

  1. Šaunu! Ypač viešbutis-biblioteka!

    Briuselyje dažniausiai apsistoju paprastučiame viešbutyje Hôtel du Congrès, kurio vienoje iš viešų erdvių teko aptikti lentynėlę - bibliotekėlę. Tiesiog gali pasiimti knygą, kol ten svečiuojiesi, o paskui grąžinti. Ir jokios kontrolės! Jokių nurodymų. Turi pats susiprasti, kaip elgtis priderėtų (t.y. grąžinti perskaičius. Man patiko.

    Švedijoje, Harnosande, būnant stažuotėje teko savaitę viešėti nebepamenu kokios mokyklos, susijusios su neįgaliųjų ugdymu, bendrabutyje. Visiems jos svečiams su ta pačia kambario kortele-raktu visą parą buvo teikiama prieiga prie tame pačiame pastatų komplekse esančios bibliotekos, kurioje nedirbo nė vienas bibliotekininkas - mat buvo vasara:-) Visiška savitarna.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai