Kelionės užrašai: Celsijaus biblioteka Efese

Ilgai svarsčiau, kuriam skyreliui priskirti šią žinutę. Čia nerašoma apie bibliotekininkystės inovacijas, šiuolaikiškas bibliotekas, nepateikiamos ir citatos apie biblioteką. Tačiau senoji Celsijaus biblioteka, pastatyta 2 mūsų eros amžiuje Efese (šiuolaikinės Turkijos teritorijoje, netoli nuo Egėjo jūros pakrantės kurorto Kušadasi – 15 km) yra savotiškas pėdsakas, atskleidžiantis bibliotekų istoriją. Tai labai vasariškas rašinėlis, primenantis, kad dabar – puikusis atostogų metas. Be to, smagu pasidalyti kelionės įspūdžiais ir patarti planuojantiems keliones.

Efeso istorija skaičiuoja šimtmečius, tačiau Celsijaus bibliotekos statybos siejamos su Romos imperijos laikotarpiu, kuomet Efesas buvo vienas iš reikšmingiausių imperijos miestų. Biblioteka buvo pastatyta imperatoriaus Adriano valdymo laikais. Ją pastatė architektas Gajus Julijus Akvilas (maždaug 114-135 m. po Kr.), skyręs statinį savo tėvui – Tiberijui Julijui Celsijui (štai iš šio vardo ir kilęs bibliotekos pavadinimas). Įdomu, kad biblioteka pastatyta ant Celsijaus kapo, taip jį įamžinusi.

Celsijaus biblioteka – viena iš to meto Romos imperijoje egzistavusių viešųjų bibliotekų. Tačiau, be abejo, Romos imperijos laikų „viešosios bibliotekos“ buvo visai ne tokios [atviros], kaip šiuolaikinės. Jose skaitė didikai, turtingieji Romos imperijos gyventojai, mokslininkai ir poetai, bibliotekos dažnai buvo steigiamos imperatorių iniciatyva. Manoma, kad Celsijaus bibliotekoje buvo saugoma apie 12000 ritinių. Didžiąją bibliotekos dalį užėmė skaitykla, kurioje skaitytojus aptarnavo specialiai apmokyti vergai. Nors biblioteka buvo išgrobstyta ir žuvo po gotų įsiveržimo, šiuo metu Celsijaus biblioteka yra geriausiai išsilaikęs statinys Efeso kultūros paveldo komplekse. Efese archeologiniai kasinėjimai vyksta iki šiol, atidengta ir smalsiam turistų žvilgsniui prieinama tik nedidelė miesto dalis.


Celsijaus bibliotekos fasadas

Įdomus (nors ir su bibliotekininkystės pažanga nieko bendro neturintis) faktas yra tai, kad priešais biblioteką Efese buvo viešnamis, kuriame mėgo lankytis didieji miesto vyrai. Siekdami išsaugoti savo reputaciją ir nuslėpti jiems nepriderančius nuotykius, į viešnamį jie patekdavo per požeminį perėjimą, vedantį iš bibliotekos. Taip garbingieji vyrai dėjosi eidavę į biblioteką kilniam skaitymo užsiėmimui.

Šiandien Efesas gausiai lankomas turistų, kurių minias galima išvysti jau nuo pačio ryto. Apsilankyti galima užsisakius ekskursiją arba savarankiškai, jeigu poilsiaujama netoliese esančiuose Egėjo jūros kurortuose (galima nuvykti viešuoju transportu). Viena vertus, savarankiškas apsilankymas turi nemažai privalumų – galima ramiai pasivaikščioti apsirūpinus audio gidu, prisėsti pavėsyje. Kita vertus, jis netinka karščio ir ilgų pasivaikščiojimų pėsčiomis netoleruojantiems keliautojams. Vasarą patartina į ekskursiją vykti iš ryto ir iš anksto apsirūpinti vandeniu, nes Efesas išsidėstęs tarp dviejų kalvų, tolokai nuo jūros, todėl vaikščiuoti karštoka. Efese ir šalia esančiame Selčuko mieste (3 km) yra labai daug įdomių istorinių objektų, kuriuos verta pasižiūrėti, todėl tikrai neteks nuobodžiauti.

Parengta remiantis asmeniniais kelionės įspūdžiais ir:

ФРОЛОВА, Наталья. Эфес и Троя. 2008. 163 с.

Nuotrauka autorės

Komentarai

  1. Idomu. Siūlau daugiau ateityje įdėti informacijos apie išskirtines pasaulio bibliotekas. :) Sėkmės

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai