Kelionės aplink pasaulį bibliotekinių naujovių beieškant

Daugeliui bibliotekininkų šiandien rūpi klausimas, kaip pasikeis bibliotekų vaidmenys plačiai naudojant informacijos technologijas ir besirandant vis naujoms skaitmeninio turinio paslaugoms, kurias teikia komercinės kompanijos. Prieš keturis metus tą patį klausimą sau uždavė du olandų bibliotekininkai - Erikas Boekesteijnas ir Jaapas van de Geeras - ir sugalvojo originalų būdą rasti atsakymą - keliauti aplink pasaulį ir sužinoti, kaip bibliotekos pasitinka skaitmeninį amžių.

Keliaujantieji bibliotekininkai jau spėjo apsilankyti dešimtyje įvairių pasaulio šalių, tačiau prisipažįsta, kad ieškant bibliotekinių naujovių net nebūtina keliauti taip toli. Olandijoje galima rasti nemažai pavyzdžių - Delfto viešojoje bibliotekoje vartotojas, pridėjęs savo skaitytojo kortelę prie specialaus terminalo ekrano, gali matyti archyvinius savo gyvenamosios vietos, gatvės vaizdus iš bibliotekos fondų. Taip stengiamasi populiarinti kultūros paveldą.

Keliautojai pastebėjo, kad visose aplankytose šalyse bibliotekos aktyviai naudojasi socialinio saityno (arba saityno 2.0) technologijomis - socialiniais tinklais, YouTube ir kt. - komunikuodamos su savo vartotojais. Apskritai, olandų keliautojų manymu, šiandien inovatyvūs komunikacijos su bibliotekų vartotojais sprendimai yra kertinis sėkmingos bibliotekų veiklos akmuo.

Daugiau skaitykite:

MCENTEE C. Globetrotting librarians gear up for e-book age. In Stuff.co.nz [interaktyvus].21/06/2010 [žiūrėta 2010 m. birželio 21 d.]. Prieiga per internetą: http://www.stuff.co.nz/technology/digital-living/3832746/Globetrotting-librarians-gear-up-for-e-book-age

Komentarai

  1. Šaunūs vyrukai ir šaunus jų darbas. Mačiau juos prieš porą metų Internet Librarian International konferencijoje. Apie jų keliones galima skaityti http://www.shanachietour.com/

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai