Konfidencialumas – tai mūsų teisė!

Mes gyvename skaitmenininių technologijų amžiuje, kur žinios – pagrindinė jėga. Naujos technologijos leidžia mums džiaugtis didžiuliais informacijos srautais. Ar tik džiaugtis? Daugelis žmonių nemato kitos šios proceso pusės – dėka naujų technologijų mes nieko negalime nuslėpti: savo pokalbių, sąskaitų, elektroninių pirkinių, kelionių ir pan. Jokio konfidencialumo?! Konfidencialumas – tai mūsų teisė žinoti, kas turi mūsų asmeninę informacija, kaip ši informacija yra naudojama ir kodėl, kam suteikiama ši informacija ir kodėl, bei kokios yra mūsų teisės!

Elektroninėje erdvėje mes esame matomi – sunku paslėpti savo asmeninę informaciją. Skaitai elektroninę knygą – kiti jau žino apie tai, klausais muzikos – kiti tai mato, parengei MS Power Point prezentaciją – ją gali rasti kiti ir taip toliau. Amerikos bibliotekų asociacija skatina mus ateiti į biblioteką – skaityti knygas ten, bendrauti ir konsultuotis su bibliotekininkais – mūsų informacija liks apsaugota, nieks nesužinos ką, kada ir kodėl mes skaitome.

Amerikos bibliotekų asociacija teigia, kad mes turime teisę skaityti, ieškoti, mokytis ir kviečia prisijungti prie „Konfidencialumo savaitės“ 2010 m. gegužės 2-8 d. Jei dar dvejoji, ar verta dalyvauti, būtinai pasižiūrėk šį vaizdo įrašą

Šios savaitės tikslas – pakviesti bibliotekininkus ir bibliotekų vartotojus diskusijai apie konfidencialumo teisę. Bibliotekininkai turi skatinti vartotojus žinoti daugiau apie savo teises, išaiškinti kiek informacijos, kur ir kada galima skelbti apie save elektroninėje erdvėje ir kodėl.

Amerikos bibliotekų asociacija parengė daug įvairių bukletų, leidinių, vaizdo įrašų, kurie turėtų padėti bibliotekoms paaiškinti savo vartotojams, kaip galima apsaugoti savo asmeninę informaciją

Kodėl bibliotekininkai turi tai daryti? Todėl, kad bibliotekos – tai informacijos, kultūros, mokymosi centrai savo bendruomenei. Todėl, kad tai yra mūsų, bibliotekininkų, pareiga!

Daugiau apie „Konfidencialumo savaitę“ čia

Verta paskaityti

Komentarai

  1. Šaunu, tik šįmet jau pavėlavome prisidėti - praėjo ta savaitė. Kitąmet gal. Jei pajėgsime įtikinti savo bibliotekas, kad tai irgi mūsų reikalas!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai tema, į kurią tikrai ne daug kas atkreipia dėmesį. Gaila, kad šiemet pavėlavome, bet kitais metais būtų gerai atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gal galime inicijuoti Lietuvos konfidencialumo savaitę?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gera idėja! Dar reiktų akcijos "Bibliotekos prieš cenzūrą"!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Galvoju, kad būtų sunku prastumti kai kuriose bibliotekose, bet gal pavyktų rasti savanorių entuziastų grupę, kuri tai galėtų daryti ir nepalaikoma vadovybės? Man patinka JAV rugsėjo mėn. minima draustų knygų savaitė – tai ir yra akcija prieš cenzūrą http://www.ala.org/ala/issuesadvocacy/banned/bannedbooksweek/index.cfm

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šiomis dienomis konfidencialumas itin aktualus.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai