Kad biblioteka visada išliktų šiuolaikiška: 10 patarimų vadovams

Kaip bibliotekai išlikti šiuolaikiškai? Kaip pasiūlyti naujų idėjų, kaip biblioteka galėtų tenkinti vartotojų poreikius? Šiuos klausimus sau užduoda daugelis bibliotekų vadovų. Elisabeth Doucet, Brunswiko Curtis Memorial viešosios bibliotekos direktorė, pateikia 10 patarimų, kurie padeda gauti atsakymus į šiuos klausimus. E. Doucet manymu, kad biblioteka visada išliktų šiuolaikiška, būtina nuolat stebėti visuomenėje vykstančius pokyčius ir vertinti, kaip biblioteka galėtų pasinaudoti jais tobulindama savo veiklą arba nukreipdama ją netikėta kryptimi. Tam, kaip galima operatyviai ir produktyviai stebėti aplinkos tendencijas ir jas pritaikyti bibliotekos darbe, skirti patyrusios bibliotekos vadovės patarimai. Patarimai apibūdina 10 etapų, arba žingsnių, nuo idėjos gimimo iki jos įgyvendinimo pradžios.

1 žingsnis - nustatykite patikimus ir vertingus informacijos šaltinius, kurie gali suteikti vertingų žinių apie vykstančius pokyčius, jų galimą įtaką bibliotekos veiklai. Čia praverstų bibliotekininko paieškos ir informacijos vertinimo įgūdžiai. Svarbu atrinkti patikimiausias ir naudingiausias svetaines nuolatinei peržiūrai.

2 žingsnis - skirkite laiką reguliariai pasirinktų šaltinių analizei. Pavyzdžiui, autorė siūlo pasirinkti darbo dieną ir laiką, kurį skirsite būtent šiam darbui. Elisabeth Doucet pataria peržiūrai ir idėjų, kylusių peržiūrint šaltinius, užrašymui skirti apie valandą. Labai svarbu ne tik perskaityti informaciją, bet keliais žodžiais užrašyti pagrindinius reikšminius žodžius, apibūdinančius idėją, ir nusakyti jos esmę keliais sakiniais.

3 žingsnis - pagal reikšminius žodžius atlikite paiešką socialiniuose tinkluose. Kodėl tai reikalinga? Naujausiomis temomis žmonės pirmiausiai kalbasi neformaliai, kuria interesų grupes, todėl socialinis tinklas gali tapti naudingos informacijos šaltiniu.

4 žingsnis - panagrinėkite kiekvieną šaltiniuose aptiktą idėją. Tai yra smegenų šturmo etapas, kuriame reikėtų užrašyti viską, kas ateina į galvą siejant surastą idėją (tendenciją) su bibliotekos veikla. Šiame etape patartina nevykdyti jokios "minčių" atrankos ir nevaržyti savęs. Visas savo mintis patartina užsirašyti.

5 žingsnis - palikite savo užrašus ramiai pagulėti savaitę (iki tos dienos, kurios dalį skiriate aplinkos tendencijų analizei). Idėjoms pribręsti būtinas laikas. Paskui peržiūrėkite idėjų sąrašą ir pasvarstykite, ar tam tikros tendencijos gali pakreipti bibliotekos veiklą kita linkme, kaip galima jas toliau plėtoti. Pasirinkite aktualiausias idėjas.

6 žingsnis - atrinkus idėjas, turinčias potencialą, pakvieskite jūsų bibliotekos kolegas neformaliam aptarimui. Pristatykite idėją ir išklausykite, ką pasakys kiti bibliotekininkai. Įvertinkite visus argumentus "už" ir "prieš" sumanymo įgyvendinimą. Užfiksuokite išsakytas mintis.

7 žingsnis - vėl atidėkite surašytas mintis vienai savaitei, kad galėtumėte apmąstyti. Įvertinkite visus pateiktus argumentus dar kartą. Jeigu idėja vis dar atrodo labai patraukli ir perspektyvi net esant ilgam argumentų prieš sumanymo įgyvendinimą sąrašui, neatsisakykite jos. Pamėginkite išsiaiškinti, kaip galima susidoroti su potencialiomis problemomis. E. Doucet teigimu, jeigu nurodyta nemažai įgyvendinimo problemų, vadinasi, jūs esate neblogai pasirengęs įgyvendinti sumanymą :).

8 žingsnis - vieną kartą per mėnesį peržiūrėkite savo idėjų (praėjusių 1-7 žingsnius) užrašus ir suraskite valandą tam, kad pereitumėte prie vienos iš jų įgyvendinimo. Parašykite vieno puslapio idėjos pagrindimą - apibūdinkite bibliotekos veiklos tobulinimo kryptį, argumentuokite, kodėl reikia įgyvendinti tokį sumanymą, nurodykite šaltinius, kurie patvirtina idėjos aktualumą, atskleiskite sumanymo naudą bibliotekai, nurodykite, kiek laiko užimtų jo įgyvendinimas, kiek tai galėtų kainuoti, kokių išteklių prireiktų, kokios gali kilti problemos, kokių rezultatų tikėtis ir kaip juos įvertinti. Šį aprašymą galima naudoti "parduodant" idėją potencialiems rėmėjams arba institucijoms, kuruojančioms bibliotekos veiklą.

9 žingsnis - jeigu projektas priimtas palankiai, galima burti bibliotekos darbuotojų komandą ir dirbti su rėmėjais ar vadovybe sprendžiant finansavimo ir įgyvendinimo klausimus.

10 žingsnis - jeigu projektas buvo atmestas, nenusivilkite, bet pamėginkite paanalizuoti, kodėl projektas buvo atmestas. Kas tapo atmetimo priežastimi - ar pats sumanymas, ar jo įgyvendinimo sunkumai? Jeigu idėja jums atrodo perspektyvi, jos neatsisakykite, bet mėginkite surasti sprendimus, kaip galima įveikti su jos įgyvendinimu susijusias problemas.

Galbūt, šie patarimai pravers bibliotekos vadovams, vadybininkams, kurie nuolat įsitraukę į įvairiausius projektus bei ieško naujų idėjų, kurios leistų pagerinti bibliotekos paslaugas. Šiuos patarimus Elisabeth Doucet detaliai aptaria savo naujausioje knygoje Ko nedėsto bibliotekininkystės mokykloje (What they don't teach you in library school), kuri turėtų pasirodyti jau šią vasarą.

Parengta pagal:

DOUCET, Elisabeth. 10 tips for tracking trends. American Libraries [interaktyvus], 11 May 2010 [ žiūrėta 2010 m. gegužės 15 d.]. Prieiga per internetą:
http://americanlibrariesmagazine.org/features/05112010/10-tips-tracking-trends

Komentarai

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai