Bibliotekų eksterjeras ir interjeras - dizaino aktualijos

Bibliotekų dizaino klausimai - naujausio Amerikos bibliotekų asociacijos žurnalo Amerikos bibliotekos (American Libraries) dėmesio centre. Išryškinamos tendencijos - ekologiškos bibliotekos ir ekonominės krizės metais aktuali tema - bibliotekos eksterjero ir interjero atnaujinimas esant minimalioms investicijoms.

Žurnale pristatomi 12 bibliotekų eksterjero ir interjero dizaino sprendimų, kurie leido sumažinti energijos, šviesos ir vandens sąnaudas, panaudoti perdirbtas medžiagas. Pavyzdžiui, rekonstravus Hjustono viešosios bibliotekos (JAV) 1917 m. pastatą pavyko net 50 procentų sumažinti vandens sąnaudas. Įdomu, kad projektuojant naujas ar rekonstruojant senas bibliotekas ypatingai svarbus kraštovaizdžio dizainas. Siekiama apželdinti bibliotekos aplinką, kad sumažintų oro užterštumą bei pagerintų skaitytojų estetinius ir kitokius potyrius jiems lankantis bibliotekoje. Biblioteka, organiškai įkomponuota sumaniai apželdintoje teritorijoje, tikrai atrodo labai estetiškai ir sukelia jaukumo jausmą. Vieną iš tokių bibliotekos ir aplinkos teritorijos dermės pavyzdžių galima pamatyti ALA žurnalo puslapiuose.

Šaltinis: http://americanlibrariesmagazine.org/archives/digital-supplement/spring-2010

Straipsnyje apie bibliotekoms aktualią interjero ir eksterjero atnaujinimo temą pateikiami patarimai, kaip kai kuriuos pokyčius galima įvykdyti esant minimalioms finansinėms sąnaudoms.
Bibliotekai, norinčiai atsinaujinti, pirmiausiai siūloma apgalvoti pakeitimų tikslus ir skaitytojų grupes, kuriems ir skiriami visi planuojami darbai. Kartais baldų perkėlimas iš vienos erdvės į kitą, ryškesnės sienų spalvos ar sumaniai panaudoti įvairūs dizaino elementai ir aksesuarai (pvz., paveikslai, kilimai ir kt.) gali pakeisti brangiai kainuojančius projektus. Nedidelius pakeitimus visada galima atlikti atsižvelgiant į vartotojų poreikius - pavyzdžiui, taip ir darė viena iš viešųjų bibliotekų, kuri reorganizavo menkai naudojamą bibliografinės literatūros kolekciją vienoje iš skaityklų perkeliant leidinius į kitas vietas ir atlaisvino erdvę skaitytojams, kita biblioteka nusprendė išryškinti bendruomeniškumo idėją dekoruodama sienas specialiai sukurtus tapetais-nuotraukomis. Atnaujinant erdves vaikams dažnai padeda linksmi sieniniai piešiniai arba žaismingos sienų spalvos.

Daugiau skaitykite ALA žurnalo Amerikos bibliotekos priedo straipsniuose, pagal kuriuos ir parengtas šis pranešimas:

Green beacons. Spring 2010 American digital library supplement [interaktyvus]. 2010 [žiūrėta 2010 m. balandžio 30 d.]. Prieiga per internetą: http://americanlibrariesmagazine.org/archives/digital-supplement/spring-2010

SIGNORELLI, Paul. Remodelling on a budget. Spring 2010 American digital library supplement [interaktyvus]. 2010 [žiūrėta 2010 m. balandžio 30 d.]. Prieiga per internetą: http://americanlibrariesmagazine.org/archives/digital-supplement/spring-2010

Komentarai

  1. Pritariu. Čia tikrai nebloga konsultacija :) Bibliotekos yra viešos vietos iš esmės. Todėl jos yra ir interjerų enciklopedijos tam tikra prasme :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Išties, atrodo puikiai. Modernu, šiuolaikiška, erdvu.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai