Bibliotekos ateitis futuristo akimis

Thomaso Frey tinklaraštis FuturistSpeaker.com - dar vienas netikėtas radinys interneto platybėse, kuriuo norėčiau pasidalyti su tinklaraščio skaitytojais. Pirmiausia reikia pasakyti kelis žodžius apie tinklaraščio autorių. Thomas Frey dirba DaVinci institute (JAV), nepelno organizacijos, kurį užsiima ne tik futuristinių vizijų plėtojimu, bet dirba kartu su garsiais išradėjais ir verslininkais siekdama paskatinti kūrybiškumą, pateikti idėjų, kurie leistų klientų projektams plėtotis netikėčiausiomis ir produktyviausiomis kryptimis. Tinklaraščio autorius - buvęs IBM inžinierius, gavęs daugiau kaip 270 apdovanojimų, aktyviai bendradarbiaujantis su įvairiomis organizacijomis, laukiamas pranešėjas įvairiausios tematikos konferencijose. Viena iš sričių, aprėpta Thomaso Frey futuristinėse vizijose, yra bibliotekos.

Kaip gi atrodo bibliotekų ateitis futuristo akimis?

Savo tinklaraštyje Thomas Frey jau kelis metus skelbia apybraižas apie bibliotekų ateitį. Anot futuristo, bibliotekos išgyvena transformacijos laikotarpį. Jos ieško savo nišos tarp kitų gretimų sričių.

Mes gyvename laikais, kai ne tiek svarbus pats produktas, kiek specifinė patirtis jį vartojant. Pavyzdžiui, automobilis nėra tik tai transportas, nuvežantis iš taško A į tašką B, bet tai statuso simbolis, nuotaikos, pomėgių ar net individualybės atspindys. Savotiškas mūsų potyrių derinys, kuris siejasi su automobiliu ne mažiau svarbus už jo technines charakteristikas. Kokią gi unikalią patirtį pasiūlys ateities bibliotekos? Anot autoriaus :
Pagrindinė informacinė patirtis apsilankius bibliotekoje - tai vieta, kur gimsta nepaprastos idėjos, ir žmonės turi įrankius bei priemones su jomis dirbti (Frey, 2008).
T. Frey prognozuoja, kad ateityje bibliotekos taps labai reikšminga vieta savo skaitytojams, nors siūlys ne knygas, bet daugybę įvairiausių priemonių ir įrankių - garso ir vaizdo peržiūros, kūrimo ir redagavimo įrangą, elektroninių knygų skaitytuvus, kompiuterinius žaidimus. Nepaisant to, kad didžioji bibliotekos paslaugų dalis bus teikiama nuotoliniu būdu, išaugs bibliotekos kaip atsipalaidavimo, laisvalaikio leidimo vietos vaidmuo. Pavargę nuo greito gyvenimo tempo ir streso ateities piliečiai ras prieglobstį bibliotekoje, kurioje gausybė įvairių erdvių atitiks jų poreikius - pabūti tyloje arba pramogauti ir bendrauti triukšmingesnėje aplinkoje. Bibliotekoje ras vietos mini kinoteatrai, kavinės, kompiuterinių žaidimų terminalai, virtualusis informacijos paieškos koordinavimo centras.

Įdomu, kad reikšmingą vietą visuomenėje futuristas pranašauja viešosioms bibliotekoms, kurias vadina bendruomenės "nervų sistemos centru", "laiko mašina". Pavyzdžiui, Thomaso Frey manymu, viešosios bibliotekos atliks tradicinę bendruomenės archyvo funkciją, tačiau ji transformuosis atsižvelgiant į technologijų galimybes - pvz., bibliotekos saugos informaciją apie kvapus, skonį, fiksuoti ir saugoti didžiulius informacijos apie įvairius įvykius masyvus.

Nepaisant to, kad daugelį technologizuoto pasaulio bibliotekos vizijų teko girdėti ne kartą, man pasirodė įdomi viena mintis (nors irgi nenauja), kuri leidžia pažvelgti į bibliotekos paskirtį giliau, - biblioteka siejasi su žinių ir idėjų kaupimu, išsaugojimu ir sklaida - nesvarbu, kokia forma. Gal ši mintis ir yra didžioji bibliotekų ateities plėtros galimybė...

Parengta pagal:

FREY, Thomas. Creating the ultimate information experience. In FuturistSpeaker.com [interaktyvus]. 2008 [žiūrėta 2010 m. balandžio 9 d.]. Prieiga per internetą:
http://www.futuristspeaker.com/2008/05/creating-the-ultimate-information-experience/

FREY, Thomas. Future libraries: nerve centre of the community. In In FuturistSpeaker.com [interaktyvus]. 2008 [žiūrėta 2010 m. balandžio 9 d.]. Prieiga per internetą:
http://www.futuristspeaker.com/2009/02/future-libraries-nerve-center-of-the-community/

FREY, Thomas. The library of the future series Part 1 - the time capsule room. In In FuturistSpeaker.com [interaktyvus]. 2008 [žiūrėta 2010 m. balandžio 9 d.]. Prieiga per internetą:
http://www.futuristspeaker.com/2008/03/the-library-of-the-future-series-part-1-%e2%80%93-the-time-capsule-room/

Komentarai

Populiarūs įrašai