22 aukštų žinių deimantas Minsko pakrašty

Dauguma žmonių atvykusių į Baltarusiją, skuba aplankyti šios šalies stebuklą – Nacionalinę Baltarusijos biblioteką, kuri buvo pastatyta 2006 m. ir jau tapo šios šalies pasididžiavimu ir vietinių gyventojų bei turistų traukos centru.

20 skaitytojų salių, darbo vietos pritaikytos neįgaliems, 8 milijonai knygų, naujausi kompiuteriai, teleliftai, kurie leido sutrumpinti knygų pristatymo skaitytojams laiką iki 15 – 20 min., o 22 aukštų pastate tai visai neblogas rodiklis . Daugiau nei 500 darbuotojų, daugiau nei 500 vietų automobilių stovėjimo aikštelė, daugiau nei 2000 lankytojų kiekvieną dieną. Galima vardinti daugybę skaičių ir faktų, kurie stebina, džiugina ir kartais verčia šiek tiek pavydėti.

Mažieji bibliotekos lankytojai gali pralesti laiką vaikų žaidimo kambaryje, o bibliotekos personalas ir skaitytojai po sunkių darbų gali atsipalaiduoti sveikatingumo centre.







Bibliotekos lankytojoms yra sukurtos patogios darbo vietos, veikia grupinio darbo kambariai, konferencijos salės, suteikiama prieiga prie elektroninių resursų, duomenų bazių.

Bibliotekoje dėmesys skiriamas žmonėms su negalia: jiems ne tik pritaikytos specialios darbo vietos, liftas, sukauptas didelis fondas Brailio raštu, bet bibliotekos svetainėje pateikta garsinė informacija apie biblioteką, jos paslaugas, parodas ir fondą.


Biblioteka turi didelį spausdintinių šaltinių fondą, siūlo platų elektroninių paslaugų paketą: biblioteka suskaitmenino visą kortelinį katalogą, teikia virtualią paslaugą „klausk bibliotekininko“, suteikia prieiga prie elektroninių dokumentų ir t.t.

Stebina ne tik bibliotekos socialinių bet ir komercinių paslaugų paketas. Bibliotekos tinklapyje už papildomą mokestį yra siūloma talpinti reklamine reklamjuostę (angl. banner). Taip pat biblioteka siūlo pasinaudoti išoriniu elektroniniu informaciniu stendu (kuris yra 1485 kv/m) reklaminiai informacijai pristatyti. Vienos minutės kaina apie 70 lt. Būtų įdomu sužinoti, jūsų nuomonę apie tokią bibliotekos paslaugą. Galbūt, tai iš tikrųjų geras būdas bibliotekai užsidirbti papildomų pinigų?

Bibliotekos vieta parinkta neatsitiktinai. Skorinos alėja – pagrindinis įvažiavimas į Minską iš Maskvos pusės. Aplink biblioteką esančiame parke nuolat vyksta įvairūs renginiai ir koncertai.


Iš Julijos Zemcovos asmeninio archyvo

Bibliotekos pastatas iš tiesų palieka įspūdį. Gana vėjuotą vakarą aplinkui būriavosi daugybė žmonių, jaunimas, šeimos su vaikais. Ši biblioteka neabejotinai yra traukos centras.

Vietoj tūkstančių žodžių, siūlome Jums pasivaikščioti po biblioteką virtualiai: http://old.nlb.by/navigator/Biblio_pres_03.html

Parengė: Julija Zemcova, Ieva Sudmantaitė

Komentarai

  1. Sveiki, parašykite "į Baltarusiją" su ą... :). O šiaip tikrai įspūdinga biblioteka. Teko lankytis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Butu neblogai ir Lietuvoje biblioteka su sporto sale tureti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Manau, kad ideja naudoti biblioteka reklamai turi savo privalumu ir trukumu.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai