Ką bibliotekininkai mano apie elektronines knygas?

Neseniai Highwire Press paskelbė 2009 m. rudenį atliktos bibliotekininkų apklausos apie elektronines knygas rezultatus. Apklausoje dalyvavo 138 bibliotekininkai iš 13 šalių. Siekdamas nustatyti efektyviausius elektroninių knygų platinimo būdus ir sprendimus Highwire nusprendė išsiaiškinti bibliotekininkų požiūrį į elektronines knygas bei jų komplektavimo ypatumus. Dauguma apklaustųjų bibliotekininkų (62%) atstovavo akademines bibliotekas.

Nepaisant to, kad bibliotekos skiria nemažai lėšų elektroniniams ištekliams (net 59% respondentai nurodė, kad jų elektroninių išteklių komplektavimo biudžetas yra didesnis kaip 250 000 JAV dolerių), elektroninės knygos vis dar sudaro nedidelę jų fondų dalį. 44% respondentų nurodė, kad disponuoja ar prenumeruoja mažiau kaip 10000 elektroninių knygų.

Apklaustieji bibliotekininkai išryškino tradicinių bibliotekinių paieškos priemonių ir būdų svarbą norint surasti elektroninę knygą. Daugelis jų manė, kad elektroninis katalogas, bibliotekos svetainė, bibliotekininko patarimai ir rekomendacijos, išliks įprasčiausiais elektroninių knygų paieškos šaltiniais ir priemonėmis, nors ir neneigė, kad vartotojai taip pat naudosis interneto paieškos sistemomis bei ieškos informacijos leidėjų svetainėse. Patys bibliotekininkai dažniausia sužino apie naujas elektronines knygas iš tiekėjų arba kai jos yra įtraukiamos į kitus prenumeruojamų skaitmeninių išteklių paketus.

Šiandien, anot bibliotekininkų, didžiausia elektroninių knygų naudojimo kliūtis yra skaitmeninės teisių valdymo (angl. digital rights management) sistemos, kurios neleidžia vartotojams atlikti kai kurių veiksmų (pvz., atspausdinti informaciją) naudojantis e.knyga.

Paklausti apie tinkamiausius elektroninių knygų pirkimo būdus, dauguma bibliotekininkų (83%) nurodė teikiantys pirminybę nuolatinės prieigos pirkimui.

Planuodami elektroninių knygų įsigijimą ateityje daugelis bibliotekininkų (44%) atsižvelgs į statistinius šių informacijos išteklių naudojimo duomenis.

Vertindami elektroninių knygų bruožus bibliotekininkai nurodė šius svarbius ypatumus: vartotojas turėtų lengvai perprasti, kaip naudotis e. knyga ir galėtų ją rasti bibliotekos elektroniniame kataloge.

Parengta pagal (čia rasite išsamią informaciją apie tyrimą ir gautus rezultatus):

NEWMAN M. Highwire press 2009 librarian ebook survey [interaktyvus]. February 2010 [žiūrėta 2010 m. kovo 5 d.]. Prieiga per internetą: http://highwire.stanford.edu/PR/HighWireEBookSurvey2010.pdf

Komentarai

  1. Zinaida, labai aktuali tema! Planuojame su bibliotekų vadovais diskusiją apie el.knygų komplektavimą ir kitus klausimus. Bus įdomu palyginti, o ką mano Lietuvos bibliotekininkai.

    Nors ši tema neišvengiamai susijusi, kaip vartotojai skaito šias knygas ir ar jiems to reikia..

    AtsakytiPanaikinti
  2. man tai irgi įdomiausia, kokie yra skaitančiųjų įspūdžiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kol kas tik apžiūrinėjau tuos skaitytuvus, laukiu pigesnių ir vieningų standartų - manau, neužtruks. Dabar skaitau atvejų tyrimą apie elektroninių paslaugų marketingą akademinėse bibliotekose ir man užstrigo išvada - naujos paslaugos reikalauja iš bibliotekininkų pastangų ne tik kuriant naujas skatinimo priemones, bet ir užtikrinant pritruktų vartotojų lūkesčių patenkinimą. Ir, žinoma, niekas neabejoja, kad elektroninėms paslaugoms reikia specialios marketingo strategijos, nes būtent už jų geriausiai "slepiasi" bibliotekininkas. Turiu omeny, kad bibliotekos ir bibliotekininko vaidmuo, teikiant nuotolinės prieigos paslaugas, yra nematomas. Todėl daugeliui atrodo, kad paprastos paieškos sistemos - gausybės ragas, iš kurio kokybiški straipsniai liejasi savaime... Aš, žinoma, nekalbu apie rusiško interneto gėrybes, apie kurių teisėtumą daugelis linkę tylėti... ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Penguin Books demonstracinis filmukas apie knygų skaitymą naudojant iPad: http://www.youtube.com/watch?v=MrYZ1eKU3Gg

    AtsakytiPanaikinti
  5. Gal žinote, kas Lietuvoje skaito pranešimus e.knygų tema? Dėkui

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man asmeniškai neteko girdėti apie žmones, kurie nuosekliai domėtųsi šia tema, bet gal visi šio straipsnio komentuotojai turi tam tikrą interesą, o gal kai kas galėtų paskaityti pranešimą, pvz., Jurgita Kunigiškytė :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai