Balandžio 1 dieną VU bibliotekoje bus eksponuojamas M. Mažvydo Katekizmo originalas

Vilniaus universiteto biblioteka 440 metų sukakties proga visuomenei dovanoja galimybę dar kartą pamatyti M. Mažvydo Katekizmo originalą. 2009 m. balandžio 1 d. M. Mažvydo Katekizmas buvo parodytas Vilniaus universitetui minint 430-ąsias įkūrimo metines. Tikimasi, kad tai taps gražia bibliotekos tradicija.

VU biblioteka, turinti senas tradicijas ir turtingą kultūros paveldą, šiais metais švenčia 440 metų sukaktį. Būtent čia yra saugoma pirmoji spausdinta knyga lietuvių kalba – M. Mažvydo Catechismusa prasty szadei... (Karaliaučius, 1547).
Pasaulyje yra žinomi tik du šios nepaprastai reikšmingos mūsų raštijai knygos egzemplioriai. Vienas jų saugomas Vilniaus universiteto, o kitas – Torunės (Lenkija) universiteto bibliotekose. Manoma, kad buvo išspausdinta apie 200 šios knygos egzempliorių. Vilniaus universiteto bibliotekos egzempliorius 1957 m. mainais buvo gautas iš Odesos (Ukraina) M. Gorkio mokslinės bibliotekos.

M. Mažvydo Katekizmo originalas dėl jo ypatingos vertės ir saugumo nėra dažnai rodomas visuomenei. Todėl galimybė pamatyti knygos originalą tampa reta proga geriau pažinti Lietuvos kultūros paveldą ir pirmąją lietuvišką knygą.

„Eksponuojant M. Mažvydo Katekizmo originalą praeitais metais sulaukėme didelio susidomėjimo, šiltų atsiliepimų ir pageidavimų pakartoti šį renginį. Ne visi norintys spėjo ar galėjo atvykti. Todėl norime kartu su visuomene paminėti VU bibliotekos 440-ies metų sukaktį“, – ruošiantis šiam renginiui kalbėjo VU bibliotekos direktorė informacinei ir kultūros paveldo veiklai doc. dr. Marija Prokopčik.

Mažvydo Katekizme užfiksuota senoji lietuvių kalba, kuri dėl savo archaiškumo ir giminingumo su sanskritu itin reikšminga indoeuoropeistikos tyrinėjimams, ypač – lyginamajai kalbotyrai. Pats knygos lietuvių kalba išleidimas padarė didžiulį postūmį tolesniam bendrinės lietuvių kalbos populiarinimui, jos raidai bei išlikimui. Su Mažvydo Katekizmu prasidėjo naujas etapas lietuvių kalbos istorijoje – ėmė kurtis ir plėtotis lietuvių literatūrinė kalba, reikšminga lietuvių tautos kultūrinio gyvenimo priemonė.

M. Mažvydo Katekizmo originalas bus eksponuojamas balandžio 1 dieną nuo 9 iki 17 val. VU bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje (Universiteto g. 3).

Daugiau informacijos: Gražina Balandytė, Vilniaus universiteto biblioteka
Tel. (8 5) 268 7100, El. p. grazina.balandyte@mb.vu.lt, www.mb.vu.lt

Komentarai

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai