Apie pasirinkimus, netikėtus gyvenimo posūkius ir vitaminus pavasarį

Pavasario pirmąją dieną norisi pradėti nuo ko nors jauno, šviežio ir įkvepiančio. Toli ieškoti netenka, nes apsidarius, susitinku savo kolegės besišypsančias akis. Kodėl gi nepristačius to, kas yra arti? Tuo labiau, kad iš kitos kolegės jau išgirdau komentarą, kad šiame tinklaraštyje rašome daugiau apie užsienio bibliotekas ir jose dirbančius žmones nei apie savus kraštus. Taigi Jūsų pažinčiai – Joana Ardinavičiūtė, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto bibliotekos darbuotoja, atsakinga už ISM mokslinės produkcijos sklaidą, publikacijų duomenų bazę (PDB), Aleph programinę įrangą, katalogavimą, aptarnavimą.

Joaną galima drąsiai vadinti nestandartine bibliotekininke, nes atėjo į šią sritį iš biologijos ir medicinos mokslų. Besidomėdama entomologija, ji sukaupė nemažą drugių (Lepidopera), vabalų (Coleoptera) ir dvisparnių (Diptera) kolekciją. Pernai metais gavo medicinos biologo magistro laipsnį ir apgynė darbą apie streso įtaką aterosklerozės patogenezėje. Turiu prisipažinti, skaitydama visą magistrinį darbą, suprasdavau tik jungtukus ir dalelytes.

Taigi įdomu paklausti, o kas labiausiai patinka bibliotekiniam darbe, kaip medicina dera su bibliotekininkyste?

Pasak Joanos, ji jaučiasi kitokia, nei „standartinė bibliotekininkė“. Vis dar neretai susiduria su nuomone, kad dirbti bibliotekoje yra nuobodu. – „Galbūt, jei aš čia nedirbčiau, mano požiūris irgi būtų panašus, - sako kolegė, - tačiau šis patyrimas atskleidė visas gražiąsias specialybės puses. Jaunam žmogui tampi net tik draugu, bet ir mokytoju.“ Didžiausiu darbo privalumu įvardina darnų kolektyvą, kuris pasak Joanos, yra viena iš svarbiausių grandžių laikančių darbuotoją. Be to bibliotekoje vyksta nuolatinis bendravimas su jauna karta. Stebima, kaip keičiasi poreikiai ir kokios yra žinios. Tada galima formuoti atitinkamą darbo su studentais strategiją. Ir būna labai smagu, kai sulaukiama visokių įdomių klausimų.

- Medicina ir bibliotekininkystė yra visiškai negiminingos mokslo šakos, - sako Joana. Tačiau darbas bibliotekoje netrukdo domėtis mėgstama sritimi, dalyvauti konferencijose, kaupti žinias. Galbūt ateityje keliai ir pasisuks kita linkme. Joana niekada anksčiau nebūtų pagalvojusi, kad galėtų dirbti bibliotekoje, o dirba jau 6 metai ir kol kas apie išėjimą kitur negalvoja.

Pasirinkusiems šį kelią – bibliotekininkystę, Joana linki nueiti juo prasmingai ir paliekant po savęs pėdsaką. Šį specialybė atveria tikrai platesnį požiūrį bei gilesnes žinias! Ir nepamirškite pasirūpinti sveikata, pavasarį labai trūksta vitaminų!

Komentarai

  1. Tai, kad Joana atėjo iš biologijos ir medicinos mokslų srities, yra labai gerai! Lietuvai reikalingi teminiai informacijos specialistai (angl. subject librarian) :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Iš tiesų, perspektyvos šioje profesijoje yra labai didelės, net jei baigi ir kardinaliai priešingus dalykus! :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai