Kolegos, ką galime pasakyti apie bibliotekas ir save sau bei kitiems?

Kasdien savo profesinėje veikloje jaučiame pokyčio dvelksmą – aktyviai įsitraukiame į naujus iki tol nevykdytus projektus, mokomės, kuriame naujas paslaugas, stebime, kaip mes patys transformuojamės ir mūsų bibliotekos virsta nauju dariniu kintančioje visuomenėje. Nepastebimai „išaugome“ iš tokių pamėgtų ir įprastų bibliotekininkystės specialisto apibūdinimų, kuriuos neretai kartojame net nesusimąstydami, kad jie tapo tik klišėmis, netekusiomis prasmės ir negebančioms įtikinti nei mūsų, nei kitų. Bet ar apie tai kada nors viešai prabilome?

VU Komunikacijos fakulteto Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų institutas kviečia į viešą diskusiją „Šiuolaikinės bibliotekos ir bibliotekininko tapatumas: kas mes esame?“, skirtą iš esmės apmąstyti naujuosius bibliotekų vaidmenis ir jų nulemtą unikalią bibliotekininko nišą tarp kitų informacijos, komunikacijos ir joms gretimų profesijų.

Pokytis visada atneša daugybę galimybių ir veda prie netikėtų atradimų. Pasinaudokime šia galimybe pasakyti sau ir kitiems, kas mes esame, kuo išsiskiriame iš daugybės informacijos, komunikacijos ir gretimų profesijų – informacijos verslininkų, informologų, komunikacijos specialistų, informacijos analitikų, informacijos brokerių. Tai, ką pranešame apie save, didžiąja dalimi nulemia visuomenės nuomonę apie bibliotekininkus.

Kviečiame dalyvauti bibliotekininkystės specialistus, dėstytojus, mokslininkus ir studentus.

Renginyje apie bibliotekų ir bibliotekininkų vaidmenis bei tapatumą kalbės Ramunė Petuchovaitė (Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija) ir dr. Zinaida Manžuch (Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų institutas).

Diskusijos vieta: LITEXPO parodų centras, Laisvės pr. 5, Vilnius; 5 salė, Rašytojų kampas. Diskusija yra „Vilniaus knygų mugės 2010” renginys.

Diskusijos data ir laikas: vasario 18 d., pradžia 15 val. Renginio trukmė - 1 val. Atkreipiame dėmesį, kad šią dieną bibliotekų darbuotojai, turintys darbo pažymėjimą, gali apsilankyti parodoje nemokamai.

Kviečiame visus bibliotekininkystės specialistus pradėti diskutuoti jau dabar tinklaraštyje Rock&roll bibliotekininkas ir pasisakyti:
  • Kokia biblioteka yra XXI amžiaus biblioteka?
  • Kuo bibliotekininko profesija išsiskiria iš kitų informacijos veiklų ir specialybių įvairovės?
  • Kuo yra unikalus šiuolaikinis bibliotekininkas?

Visus tinklaraščio komentarus ir pasisakymus apibendrinsine ir pristatysime diskusijoje „Šiuolaikinės bibliotekos ir bibliotekininko tapatumas: kas mes esame?“.

Kviesdami kalbėti apie tapatybes tinklaraštyje ir mugėje prašome laikytis tik VIENOS taisyklės – NEGALIMA SKŲSTIS! Juk būtų keista skųstis savimi!:) Taigi remdamiesi Rock&roll bibliotekininkų pozityvaus ir kūrybiško mąstymo požiūriu, diskutuokime konstruktyviai ir nenuklyskime į su tapatybe nesusijusias bibliotekininkystės temas ar problemas.

Komentarai

  1. Jolita, VU KF BII, 3 kursas2010 m. vasario 9 d. 22:32

    XXI amžiaus bibliotekos svarbiausias bruožas, manau, yra prieinamumas ( pvz, įsigalėjimas elektroninių paslaugų, kurios pakeičia informacines paslaugas, ir kuria naują socialinę aplinką). XXI a. biblioteka kūrybiška ir iniciatyvi (turiu omeny VUB pavyzdį).
    Kuo bibliotekininko profesija išsiskiria iš kitų informacijos veiklų ir specialybių įvairovės? Kuo yra unikalus šiuolaikinis bibliotekininkas? (bendras atsakymas)
    Bibliotekininkai dažniausiai "išauga" nuoširdūs ir geranoriški. Jiems gera ir malonu padėti kitiems. Jiems svarbu žmonių ugdymas, mokymas, motyvavimas, skatinimas. Mes, bibliotekininkai, tarsi neformalūs mokytojai visą gyvenimą sau ir kitiems.

    Aišku, savo visapusiškumu esame unikalūs(turiu omeny mūsų studijų platumą). Mes žinome iš kur atsirado informologai ir informologijos mokslas, kokios žymiausios leidėjų dinastijos, nekalbu jau apie bibliotekų psichologiją ir sociologiją, IT žinias. Mes tai žinome, o jie? :) Deja, studijų aplinka sako, kad menkai mūsų fakulteto specialybės žino apie bibliotekininkus. tik mes apie juos žinome:) ir čia tik vienas iš pavyzdžių. Aš tikiu bibliotekininkų žingeidumu ir visapusišku išsilavinimu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kiekvienos bibliotekos tapatybę išreiškia jos vizija, misija ir tikslai, iš kitos pusės - ją atskleidžia fondas ir veikla. Vizualiai ji išreiškiama per logotipus ir, kaip šiandien įprasta, įstaigos firminį stilių... Visai įdomu pasvarstyti, ant kokio bendro pagrindo šiandien stovi visos bibliotekos. Ar vis dar ant knygos? Neseniai papuolė į rankas tekstas iš kažkokio blog'o (lietuviškai - tinklaraščio) apie statistinius rodiklius, tokius kaip lankytojų ir išduočių, dokumentų skaičius. Jie apibrėžia biblioteką tik kaip informacijos šaltinį, o jos pagrindine veikla yra turinio perdavimas (mūsuose įprasčiau - sklaida). Bet tai juk mechaninis veiksmas - kaupiam, kaupiam, o paskui ištraukiam iš sankaupų tai, ko vartotojui prireikia. Bet ten keliamas klausimas, ar neturėtumėm savo veiklą matuoti ir vertinti visai iš kitos pusės, prisitatydami, kaip profesija padedanti žmogui spręsti jo / ar jos gyvenimo problemas. Tuomet, nelabai svarbus yra masiškumas ir tradiciniai skaičiai, bet asmeninis kontaktas ir konsultacija, padedant rasti konkrečią informaciją gyvam žmogui... Tam, kuriam reikia. Jei taip, tai turim pakeisti savo požiūrį į fondų komplektavimo ir paslaugų strategijas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Eglė Špokaitė kalba apie bibliotekos esmę, remdamasi literatūra: "Minėjau Jorge Luis Borgeso „Babelio biblioteką“ – ten viskas taip aiškiai parašyta. Apsakyme pasakojama apie biblioteką, kurioje, žmonės mano, egzistuoja ta tikroji knyga. Toje knygoje ieškoma tiesos. Žinoma, kiekvienam ta tiesa skirtinga. Bet žmonės tiki knyga, kurioje galima perskaityti tiesą. Minėtame apsakyme labai detaliai aprašyta biblioteka. Man atrodo, labai svarbi pati bibliotekos, t.y. vietos, kur gali surasti atsakymą į tau rūpimą klausimą tuo metu ir toje vietoje sąvoka." Daugiau rasite čia

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai