Nežinai kaip? – VU bibliotekos Informacinio raštingumo interneto svetainė TAU

Artėjant gražiausiai metų šventei, VU biblioteka visai Lietuvai, o ypač VU bendruomenės nariams, parengė kalėdinę dovaną. Gruodžio pradžioje pasirodė nauja bibliotekos paslauga – Informacinio raštingumo interneto svetainė.

„Kiekvieną dieną susiduriant su dideliais informacijos kiekiais, reikalinga mokomoji ir aiškinamoji medžiaga, kaip nepasiklysti informacijos sraute, kaip išsirinkti reikalingiausias žinias, naudingiausius šaltinius, ypač medžiagą moksliniams darbams. Būtent Informacinio raštingumo svetainėje ir bus galima susipažinti su visomis informacijos paieškos galimybėmis“, – džiugia naujiena dalijasi VU bibliotekos Elektroninės informacijos skyriaus vedėja Julija Niauraitė.

Informacinio raštingumo interneto svetainė yra pirma tokio pobūdžio bibliotekos paslauga Lietuvoje. Joje pateikiama viskas, kas svarbiausia apie informaciją bei jos atranką, paiešką, vertinimą, todėl tai puikus pagalbininkas visiems besimokantiems ir studijuojantiems. Daugelis pažangių užsienio universitetų bibliotekų jau turi parengę tokio pobūdžio informacines svetaines. Interneto svetainę sudaro šeši pagrindiniai moduliai apie informacijos radimą ir efektyvų valdymą: temos suvokimas, informacijos šaltiniai, informacijos paieška, atranka ir vertinimas, informacijos įsisavinimas ir paskutinis modulis – būk etiškas! Svarbu suprasti, kad su informacija reikėtų elgtis atsakingai, todėl nemažai dėmesio skiriama ir autorių teisėms bei citavimo klausimams.

Visi studijuojantys čia ras atsakymus į jiems aktualius klausimus – kur ir kaip ieškoti mokslinės informacijos mokslo darbams, kuriuos šaltinius patartina rinktis ir kuriuos ne, ką daryti, jei nesupranti savo temos. Svetainė bus ir pagalbininkas tiems, kurie nelabai orientuojasi bibliotekų sistemoje, o pateikiami pavyzdžiai turėtų palengvinti įsisąmoninti perskaitytas žinias. Ypač ji turėtų pagelbėti pirmo kurso studentams.

„Ši interneto svetainė svarbi ir naudinga tuo, kad joje studentai ras visą svarbiausią informaciją rašydami mokslinį darbą. Informacija pateikiama lengvai ir suprantamai. Ja gali naudotis visos Lietuvos studentai. Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad informacinių gebėjimų ugdymo idėja ir pritaikymas tampa realybe ir neatsiejama VU bibliotekos dalimi“, – kalbėjo VU bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė.

Parengė: Indrė Zalieskienė, Vilniaus universiteto biblioteka

Komentarai

  1. viskas, aš tai jau praradau viltį :/ perskaičiau šiuos patarimus, aplankiau tuntą DB, bibliotekų, naudojausi el. katalogais. Ir ką galiu pasakyti? Vaikų literatūros istorijos nei su žiburiu nerasi :/

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai