Bibliotekininkystės jubiliejų šventė, arba Biržiškos skaitymai 2009

Gruodžio 2 d. vyko kasmetinė Biržiškos skaitymų konferencija, kurią tradiciškai organizuoja VU KF Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų institutas. Šį kartą konferencija buvo skirta net keliems jubiliejams (net du iš jų yra siejami su bibliotekininkyste): Vilniaus universiteto 430 metų sukakčiai, Bibliotekininkystės studijų Vilniaus universitete 60 metų sukakčiai ir žymaus bibliotekininkystės tyrinėtojo, kurio vardu ir pavadinta konferencija, Vaclovo Biržiškos 125 metų jubiliejui.

Šventiniai renginiai prasidėjo iškilmingu Komunikacijos fakulteto ženkliukų įteikimu Bibliotekininkystės ir informacijos pirmakursiams. Ceremonija vyko Baltojoje salėje.

Antra iškilmių dalis buvo skirta jubiliejinės parodos Bibliotekininkystės ir informacijos studijos Vilniaus universitete atidarymui. Parodoje buvo galima pamatyti įvairiausias publikacijas ir dokumentus, vienaip ar kitaip atspindinčius studijų organizavimą ir įgyvendinimą Vilniaus universitete - istorinius dokumentus apie studijų programų kūrimą, keitimą, svarbių studijoms sprendimų priėmimą; vadovėlius ir kitokias bibliotekininkystės mokslininkų publikacijas, nuotraukas iš studentų ir dėstytojų gyvenimo.

Trečioji šventinių renginių dalis - pati Biržiškos skaitymų konferencija, kurios tema taip pat siejosi su bibliotekininkystės mokslais, studijomis ir inovatyvia praktine veikla. Konferencija vyko puošnioje Vilniaus universiteto bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje.


Naudodamiesi proga nusprendėme pasidalyti kai kuriais ir studentams, ir praktikams, ir mokslininkams įdomiais pranešimais.

Vincas Grigas. Tapk Vilniaus universiteto bibliotekos draugu: fondoieška, kaip bibliotekos marketingo dalis. Šiame pranešime atskleidžiamos novatoriškos Vilniaus universiteto fondoieškos strategijos. Pasirodo, Lietuvos bibliotekos dar nekreipė pakankamai dėmesio į kryptingą bibliotekų rėmėjų paiešką. Manome, kad šis pranešimas galėtų tapti postūmiu pradėti fondoieškos iniciatyvas ir kitose Lietuvos bibliotekose.

Julija Niauraitė, Indrė Zalieskienė. Biblioteka informacijos technologijų apsuptyje: teorija ir praktika. Kolegės iš Vilniaus universiteto bibliotekos pristatė šios bibliotekos patirtį naudojantis šiuolaikinėmis informacinėmis technologijomis ir taip pat aptarė naujausią bibliotekos projektą - Informacinio raštingumo svetainę, apie kurią jau rašėme anksčiau.

Zinaida Manžuch. Tinklaraštis Rock&roll bibliotekininkas - profesinės komunikacijos ir studijų kokybės gerinimo priemonė: atvejo analizė. Šiame pranešime rasite informacijos apie tinklaraščio idėją bei statistinius duomenis, atskleidžiančius pirmąsias jo plėtros tendencijas.


Jurgita Kunigiškytė. Profesinės praktikos praktinė vertė: atvejo analizė. Pranešime pristatomas unikalus eksperimentas - Lietuvos bibliotekų organizacinės kultūros tyrimas - atliktus VU KF Bibliotekininkystės ir informacijos ketvirtakursių praktikos metu. Pasirodo, bibliotekose dominuoja klano kultūra - apie tai, kas tai yra - skaitykite pranešimo skaidrėse.

Ramunė Petuchovaitė. Probleminio mokymosi taikymas bibliotekininkystės studijuose: kurso "Bibliotekų ir informacijos centrų vadyba" atvejis. Pranešime pristatoma jau beveik dešimt metų taikomo probleminio mokymosi metodo patirtis. Tinklaraščio skaitytojai jau turėjo galimybę su šia patirtimi susipažinti paskaitę pranešimą "Apie probleminį mokymąsi bibliotekininkystės magistrantūros studijose".

Komentarai

Populiarūs įrašai