Apie lyderių paiešką bibliotekose ir charizmos žadintuvą

Kas bendro tarp B.Obamos, Dalai Lamos ir Hitlerio? Ne tik noras laimėti, nugalėti konkurentus, pasiekti savų tikslų sieja šias asmenybes. Visi jie – lyderiai, pasižymintys ypatinga charizma.

Žodis „charizma“ kilęs iš Biblijos ir reiškė Dievo malonę ar dovaną. Vėliau šią sąvoką išplėtė žymus vadybos teoretikas Maksas Vėberis. Jis teigė, kad charizma - tai tikrasis autoritetas, išsiskiriantis iš kitų savo išskirtinėmis galiomis.
Vadybos teoretikai sako, kad lyderiai priklauso ne tik nuo asmeninių savybių, bet taip pat ir sugebėjimo įkvėpti, įtikinti vizija, misija ir paskatinti sekti paskui juos. Charizmatiško lyderio misija yra kolektyvinė. Juk be pasekėjų nėra ir lyderio.

Kiek pažįstame charizmatiškų lyderių bibliotekose? Ar turime tarptautinių pavyzdžių, kurių vardai būtų visuotinai žinomi? Būtų tikrai labai įdomu sužinoti iš tinklaraščio sekėjų. Nepaisant to, egzistuoja organizacija, kuri rūpinasi bibliotekininkais lyderiais – LLAMA (Library Leadership and Management Association). Organizacija susikūrė dar 1957 m kaip Amerikos Bibliotekų Asociacijos (American Library Associacion) padalinys. Šiuo metu ji rūpinasi ateities bibliotekų lyderiais ir fokusuojasi septyniose srityse: pastatai ir aprūpinimas, fondoieška, žmoniškieji ištekliai, bibliotekų organizacijos ir valdymas, veiklos vertinimas, viešieji ryšiai ir marketingas bei sistemos ir paslaugos. Organizacija užsiima aktyvia švietėjiška veikla: ne tik veda mokymus, leidžia knygas, žurnalus apie lyderystę bibliotekose, bet ir rašo tinklaraštį: http://www.lama.ala.org/LLandM.
Tikrai ne kiekvienas turime charizmą, bet lyderystė priskiriama prie tų kompetencijų, kurios gali būti išugdomos. Lyderystės mokymuose lavinami tokie įgūdžiai:

  • Sugebėjimas komunikuoti – aiškiai, paprastai ir kartais su užsidegimu.
  • Sugebėjimas motyvuoti kitus ir save, pasiekti tikslus ir išspręsti senas problemas.
  • Įtaka ir nebijojimas išsakyti savo mintis.
  • Atviros kultūros kūrimas ir skirtingų nuomonių išklausymas.
  • Rizikos ir atsakomybės prisiėmimas.
  • Organizacijos misijos prisiminimas ir siekimas jos tikslų.
  • Kūrybiškumas, suderinamumas ir grįžtamasis ryšys.
Mano nuomone, Lietuvoje labai trūksta bibliotekininkų lyderių. Aktyvius, drąsius ir užburiančius savo vizija bibliotekininkus galima suskaičiuoti ant rankos pirštų. Neabejotinai svarbu lavinti šiuos lyderystės įgūdžius būsimiems specialistams aukštosiose mokyklose. Svarbu tobulinti ir dirbančius, kelti jų kompetencijų lygį.
Galbūt Hitleris, B.Obama ir Dalai Lama ir nelankė lyderystės mokyklų. Jų vidinė charizma padėjo pasiekti labai daug. Tačiau bibliotekininkams, vis dar stokojantiems komunikacinių įgūdžių, įtakos ir rizikos bei atsakomybės prisiėmimo, tai galėtų būti žadintuvas miegančiai charizmai!

Komentarai

  1. Aš savo [profesiniame] gyvenime esu sutikusi du charizmatinius lyderius - tai profesorius Levas Vladimirovas ir profesorė Audronė Glosienė. Sunku buvo jais nepasekti, bent aš neatsilaikiau...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gaila, neteko susipažinti su Levu Vladimirovu. O Audronė buvo ir tebėra mano lyderė!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Esu susižavėjusi Michael Stephens, tinklaraščio „Tame the Web“ autoriumi.

    AtsakytiPanaikinti
  4. O kokių charizmatiškų asmenybių bibliotekose reikia -charizmatiškų vartotojams, dėl kurių vaikai ir suaugusieji eina į bibliotekas, ar žmonių, kurie geba įtikinti politikus, rašo gerus įkvepiančius straipsnius ir rėžia ugningas kalbas, bet konkrečioje bibliotekoje visus - ir vartotojus, ir darbuotojus - baugina? Pirmosios grupės esu sutikusi nemažai, antrosios - vos keletą. Blogai, kai turime charizmatiškų bibliotekininkstės lyderių, bet neturime charizmatiškų bibliotekininkų, blogai ir kitaip.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Lyderis be pasekėjų yra ne lyderis. Bauginimais daug gerbejų nesulauksime. Iš Jūsų aprašymo vadinčiau tokį žmogų lobistu. O gebančių įitikinti politikus, pramušti finansavimą ir pan irgi mums trūksta.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man kartais atrodo, kad bibliotekininkai dar studijuodami yra projektuojami kaip tylesni, ramesni, ne tokie aktyvus kaip kiti ju kolegos (pvz.: leidybininkai). Be to, daugiausia bibliotekininkystes studentu - merginos, kurios dazniausiai elgiasi kaip banda. O y kiekviena vaikina ziurima kaip y vilti, kaip y isskirtinuma. Todel dazniausiai lyderiai - vaikinai, o merginos taip ir lieka paprastom, tyliom ir uzdarom bibliotekininkem, kurios nieko nesiekia ir nieko nenori. O tos ir tie, kurie turi daugiau sugebejimu ir galimybiu bibliotekose neuzsilaiko. Jiems greitai atsiveria kitokie horizontai. Manau, kad ugdant bibliotekininkus reikia daugiau demesio skirti ne teoriniams dalykams, o asmenybiu lavininimui. Kiekvienas gali ismokti bibliografijos istorija, taciau kazko pasiekti - ne.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Smagu, kad užvirė tokia diskusija. Sutikčiau, kad asmeninių ir tarpasmeninių gebėjimų ugdymas svarbi mokymo dalis. Bet ne visai pritarčiau, kad lyderiais bibliotekininkystėje būna tik vaikinai :). Be to, lyderis, ne tik stipri asmenybė - tai nėra herojus, gelbėjantis pasaulį, bet žmogus, gebantis klausyti, suderinti - tam kad panaudotų daugelio komandoje esančių kūrybiškų žmonių įžvalgas, paskatintų jas įgyvendinti. Peteris Senge, tyrinėjęs besimokančios organizacijos ir lyderystės koncepcijas, yra rašęs, kad jeigu panaudoti laivo metaforą apibūdinant lyderį, tai jis nėra navigatorius, ar kapitonas, kaip priimta manyti, bet verčiau laivo kūrėjas, arba dizainieris - manau, verta apie tą mintį pagalvoti :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai