Šviesi, erdvi ir patraukli: moderni viešoji A. M. Miškinių biblioteka Utenoje

Spalio 27 d. teko lankytis Utenos rajono savivaldybės viešojoje A. M. Miškinių bibliotekoje ir aptarti su kolegomis galimo bendradarbiavimo planus. Negalėjau atsispirti pagundai apžiūrėti renovuotą biblioteką, jos dizainą ir erdves bei pasidalinti savo įspūdžiais su mūsų tinklaraščio skaitytojais.

Su šia biblioteka Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų institutą jau seniai sieja profesiniai ryšiai - teko kartu dalyvauti įvairiuose projektuose. Lietuvoje tai viena iš modernių bibliotekų, kuri aktyviai naudojasi informacijos ir komunikacijos technologijomis, dalyvauja tarptautiniuose ir nacionaliniuose projektuose. 2004-2008 m. renovuota biblioteka kviečia skaitytojus į naujas patalpas.

Šiuolaikiškai surpojektuotose bibliotekos erdvėse skaitytojams šviesu ir jauku. Erdvumo pojūtį sustiprina tai, kad naudotos stiklo pertvaros. Skaitytojų aptarnavimo vietos - pvz., registracijos, knygų grąžinimo punktai - paryškinti oranžine spalva, todėl greitai atpažįstami.

Bibliotekoje skaitytojams suprojektuoti minkšti kampeliai, kur galima jaukiai įsitaisyti, veikia vaikų skyrius. Pirmame aukšte skaitytojai gali pasinaudoti kompiuteriais, pasiklausyti garso įrašų, pasiskaityti periodinius leidinius. Antrame aukšte įrengtos atvirų fondų skaityklos. Įdomu, kad visą bibliotekos turimą literatūrą skaitytojas gali pasiekti skaityklų lentynose. Tai yra labai patogu bibliotekos lankytojams.

Anot bibliotekos direktorės, Vidos Garunkštytės, bibliotekoje sparčiai daugėja skaitytojų. Be abejonės, šviesi, erdvi ir jauki biblioteka traukte traukia Utenos ir aplinkinių gyvenviečių skaitytojus.

Įdomu ir tai, kad biblioteka savarankiškai ir kartu su partneriais įgyvendino ir administruoja daugybę technologinių projektų - profesinį viešųjų bibliotekų portalą Bibliotekos.lt, viki enciklopediją Graži tu mano, vienintelė Lietuvoje sukūrė socialinį tinklą Kūrybinė Aukštaitija.

Komentarai

  1. Reikia pabūti tikroje bibliotekoje, kad suprastum, ko reikia visuomenei. Gaila, kad Vilniuje vis dar neturime gerų bibliotekų pavyzdžių, kad ir gyventojai, ir politikai, užsukę pagaliau SUPRASTŲ, kad 20 ar net 100 kvadratinių metrų biblioteka 20 000 gyventojų tėra tik knygų išdavimo punktas, nes ten telpa tik lentynos ir keli stalai...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sakote, kad "Vilniuje vis dar neturime gerų bibliotekų pavyzdžių". Kas jums yra gera biblioteka?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jelena, o ką manai tu? Ar yra biblioteka Vilniuje, kuri tau yra geras pavyzdys? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nebuvau dar Utenos bibliotekoje, bet jau vien įgyvendinami projektai ir vadovės daug kur išsakomas požiūris rodo modernumą. Modernumas nėra naujos lentynos ir nauja įranga, modernumas - tai lankstus, į vartotojus orientuotas naujoviškas mąstymas ir elgesys. Todėl tikrai ne visos atnaujintos bibliotekos gali pretenduoti į modernių vardą:-)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kokia prasme prikurti tų portalu, socialiniu puslapiu, kurie kuriami del kurimo, nepildomi, jais nesidomima, nes jie matyt praktiskai ir nereikalingi. Svarbu- kurejai užsieme ... Neapsimetinekit, net neidomu skaityt tuos tusciazodziavimus. Nuzbodo ta Jusu TARIAMA pranasyste, tariamas isivaizdavimas kad lyderiaujate.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nemanau kad tai tiesa, yra žmonių, kuriems tokie straipsniai domina, iš tokiu tinklapiu žmonės randa tinkama informaciją... Ne visi domisi bibliotekomis,tačiau ar būtina smerkti kitus,jei tokiu žmonių yra kuriems įdomu?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai