Patirties paieškos Vokietijos širdyje….


Šių metų rugsėjo mėnesį Vilniaus universiteto studentai tris savaites praleido Vokietijos sostinėje Berlyne. Kelionės tikslas Humboldtų Universiteto (Berlyno bibliotekininkystės ir informacijos mokslų mokykla) projektas „Erasmus IPBib 2009: Das Grimm-Zentrum“. Projekte dalyvavo studentai iš Vokietijos, Lietuvos, Austrijos, Čekijos ir Bulgarijos. Lietuvos komandą sudarė ne tik besimokantys studentai, bet jau ir dirbantys bibliotekose, turintys praktinių įgūdžių – bibliotekininkystės ir informacijos bakalauro studijų programos studentas Edvaldas Baltrūnas, tos pačios studijų krypties bakalaurė Julija Zemcova, kuri šiais metais pradeda studijuoti Ryšių su visuomene magistro programą, bibliotekų ir informacijos centrų vadybos magistro studijų programos studentė Aistė Lileikaitė ir tos pačios studijų krypties magistrantės bei Vilniaus universiteto bibliotekos darbuotojos Indrė Jankevičiūtė ir Julija Niauraitė.

Projekto dalyviai studentai turėjo galimybę dalyvauti seminaruose, paskaitose, diskusijose, pristatymuose su dėstytojais iš visų projekte dalyvaujančių šalių. Paskaitas skaitė ir Vilniaus universiteto bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė. Visas tris savaites studentai ir dėstytojai nagrinėjo aktualiausias temas bibliotekininkystės ir informacijos mokslo klausimais – informacinis raštingumas, skaitmeninimas ir elektroninė leidyba, bibliotekos patalpos, modernios paslaugos naujuose bibliotekų pastatuose, klasifikacija, bibliotekos pritaikymas neįgaliesiems.



Projekte dalyvaujantiems studentams praktinių užsiėmimų metu teko unikali galimybė pamatyti ir patiems prisidėti prie naujai pastatytos universiteto bibliotekos Berlyne Grimm-Zentrum apgyvendinimo. Tikimės studentų darbas palengvino jau po kelių mėnesių atidaromos bibliotekos įkurdinimą.

Lietuvaičiai labai džiaugiasi nepakartojama proga dalyvauti tokiame projekte. Čia teorinės žinios grindžiamos praktiniais pavyzdžiais, daug ką galima pamatyti ne tik naujai pastatytoje Berlyno Grimm-Zentrum bibliotekoje, bet ir kitose Vokietijos moderniose bibliotekose.

Mintys apie projektą iš kiekvieno Lietuvos komandos dalyvio lūpų:

Aistė Lileikaitė
Apmąstydama kas labiausiai įsiminė šiame projekte, drąsiai galiu sakyti, kad tai ekskursija į Drezdeną, Sachsischen Landes–und Universitatsbibliothek. Lankymasis šioje bibliotekoje leido išvysti puikią akademinę biblioteką, kuri gali patenkinti bet kurį studento norą ir nuolat prisitaiko prie naujų poreikių.

Julija Zemcova
Projektas suteikė puikią galimybę palyginti skirtingų šalių bibliotekininkystės tradicijas, tendencijas, inovacijas ir bibliotekų vizijas. Šis projektas ne tik suteikia naujų žinių profesinėje srityje, bet ir sukuria sąlygas tarpkultūriniam bendradarbiavimui, kuris praplečia žmonių akiratį ir suteikia erdvę naujoms idėjoms. Tai impulsas judėti į priekį ir tobulėti.

Julija Niauraitė
Projekto vienas didesnių iššūkių buvo rasti bendrą kalbą dirbant tarptautinėse komandose su studentais iš kitų valstybių. Baigiantis projektui manau, kad mums pavyko ne tik susikalbėti, sėkmingai įvykdyti užduotis, bet ir smagiai praleisti laiką kartu.

Edvaldas Baltrūnas
Tiesiog neįtikėtina! Manau šie žodžiai puikiai tinka norint apibūdinti jausmus, kylančius iš patirties dalyvaujant šiame nuostabiame renginyje Berlyne. Įdomios paskaitos, surinkta kompetentinga tarptautinių dėstytojų ir studentų komanda ne tik suteikia neįkainojamos mokslinės patirties, bet ir leidžia pažinti skirtingų Europos kraštų švietimo mokyklas bei atskleisti tų kraštų gyventojų temperamentus, kurie visada žavi savo skirtumais. Berlynas tokiam projektui nuostabi vieta. Kodėl?
Juk čia jau nuo seno mezgėsi tiek vakarų, tiek rytų Europos pirklių ryšiai, vėliau pasauliniai konfliktai šį kraštą padalino fizine siena, kuri stovėjo daugiau nei keturiasdešimt metų. Dabar Berlynas Rytų ir Vakarų susijungimą simbolizuojantis miestas. Štai kodėl šiam tarptautiniam projektui parinktas kultūrų įvairove kvėpuojantis Berlyno miestas yra daugiau nei idealus. Žinoma, nevertėtų pamiršti ir nesuskaičiuojamos gausybės turistinių įdomybių. Ačiū visiems už tris įdomiai ir naudingai praleistas savaites!

Indrė Jankevičiūtė
Puiki patirtis, nepakartojamos emocijos, atradimai, išgyvenimai – štai šie žodžiai apibūdina būseną po puikaus projekto. Šios trys savaitės Vokietijos širdyje suteikė puikią progą išbandyti savo teorines žinias, patirtį tarptautinėje tarpkultūrinėje komandoje. Naujos paslaugos bibliotekoje jau iššūkis, naujas bibliotekos pastatas su tokiomis paslaugomis – išbandymas visiems. Berlyne galėjome įsitikinti, kaip iššūkiai ir išbandymai tampa gražia realybe.

Komentarai

Populiarūs įrašai