Vilmos Karvelytės stažuotė Jeilio universiteto bibliotekoje

Bibliotekininko veikla pastaraisiais metais dėl informacinių technologijų ir komunikacijos priemonių raidos sparčiai keitėsi, susidurdama su vis sudėtingesniais iššūkiais. Bibliotekose atsirado nauji skyriai, kūrėsi naujos pareigybės, pradėta daug dėmesio skirti darbuotojų kvalifikacijos kėlimui ir kompetencijos plėtrai.

VU universiteto bibliotekoje taip pat kiekvienais metais vis daugiau specialistų dalyvauja įvairiose stažuotėse, seminaruose, bei konferencijose tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse. 2008 m. vasario mėnesį, pradėjusi dirbti naujai įsteigtame VUB Mokslinės informacijos duomenų centre (MODUS), aš irgi iškart ėmiau ieškoti galimybių pasitobulinti, pasisemti naujų žinių bei idėjų, kad atitikčiau man keliamus reikalavimus ir prisidėčiau prie bibliotekos misijos teikti aukščiausios kokybės informacines paslaugas. Parengusi motyvaciją laimėjau stažuotę Jeilio universiteto bibliotekoje ir praėjusių metų rudenį trims mėnesiams išvykau į Konektikuto valstiją Šiaurės Amerikoje.

Stažuotė pranoko visus mano lūkesčius, turėjau galimybę ne tik susipažinti su vienos didžiausių Amerikos akademinių bibliotekų veikla, jos elektroniniais resursais ir paslaugomis, bet ir pakeliauti po šią gražią šalį, aplankyti keturias kitas didžiausias Amerikos mokslines bibliotekas (Kongreso biblioteką, Niujorko viešąją biblioteką, Harvardo universiteto biblioteką ir Vašingtono universiteto biblioteką Sietle). Šių kelionių metu sutikau daugybę įdomių žmonių, pamačiau įspūdingus bibliotekų statinius (pradedant senovės graikų stiliumi pastatyta Kongreso biblioteka ir baigiant labai moderniu ir unikaliai atrodančiu stikliniu Sietlo viešosios bibliotekos pastatu). Turėjau daug trumpų, bet labai informatyvių susitikimų, galėjau dar kartą padiskutuoti apie skaitmeninių dokumentų išsaugojimą, sužinoti apie bibliotekų vykdomus skaitmeninimo projektus, bei teikiamas elektronines paslaugas. Aš įgijau žinių ir tose sferose, kurios man buvo dar visai naujos: tinklalapių archyvavimas, laikraščių išsaugojimas, nacionalinė skaitmeninės informacijos infrastruktūros programa, pasaulinės skaitmeninės bibliotekos projektas ir t.t.

Ši stažuotė ne tik praplėtė mano profesines žinias įvairiais man aktualiais ir įdomiais bibliotekiniais klausimais, leido išvysti Vilniaus universiteto bibliotekos ir bibliotekininkų perspektyvas, bet ir suteikė neįkainojamos tarpkultūrinės patirties. Gyvendama Amerikoje sutikau daug nuostabių žmonių iš viso pasaulio, įsitraukiau į aktyvų vietos lietuvių kultūrinį ir socialinį gyvenimą, dalyvavau įspūdinguose seminaruose ir paskaitose, aplankiau daug koncertų, spektaklių bei įsimintinų meno, muzikos ir istorijos muziejų. Apie kultūrų skirtumus buvau daug girdėjusi dar besimokydama universitete, bet tai negali atstoti tikros patirties, kuri įgyjama gyvenant kitoje šalyje, kultūroje ar visuomenėje. Niekada negalvojau, kad per tokį trumpą laiką išmoksiu tiek daug, kalbant ne tik apie profesinį kontekstą, bet ir apie gyvenimiškas mokyklą. Mokyklą, kurios niekada nepamiršiu.


Aš su Slavų ir Rytų Europos kolekcijų vadove, stažuotės kuratore, Tatjana Lorkovič









Sietlo viešoji biblioteka








Sterling Memorial bibliotekos Bibliografijos skaitykla

Komentarai

Populiarūs įrašai