Biblioteka 2.0: griauti mitus ir prisijaukinti technologijas

Esu Eglė Vidutytė – VU KF bibliotekininkystės ir informacijos studijų programos 3 kurso studentė. Nagrinėjau netradicinį bibliotekos modelį – Biblioteka 2.0. Tai buvo unikali galimybė išreikšti savitą požiūrį į sritį, kuria diskutuoja ne tik bibliotekininkystės, bet ir kitų sričių specialistai. Gilinimasis į naująsias bibliotekų paslaugas, vertė susimąstyti, kad žmonės, gyvenę Senovės Graikijoje, ir šiuolaikinės visuomenės atstovai – remiąsi mitais, kurie gausiai persismelkę bibliotekų darbe.

Ne vienam gali atrodyti, kad biblioteka savo įvaizdžiui skiria per mažai dėmesio. Todėl teigiamo ir šiuolaikiško įvaizdžio formavimui gali pasitarnauti naujos kartos internetas (angl. Web 2.0), kurio technologijas ėmė taikyti bibliotekos. Patirtis atskleidė, kad bibliotekų kuriami tinklaraščiai gali būti sutinkami kaip visiška naujiena ir nebūtinai vien teigiamai. Atsirado teigiančių, kad biblioteka turi išlikti knygų saugykla ir apsiriboti knygų išdavimu skaitytojams. Todėl kursiniame darbe buvo siekiama didinti paslaugų žinomumą, kurias teikia Biblioteka 2.0. Parodyti, kad tokia biblioteka laisvai kuria podcastus, registruojasi socialinių tinklų svetainėse ir bendrauja su savo vartotojais, inicijuoja wiki puslapių atsiradimą, suteikia galimybę virtualiai bendrauti per chatbot‘us (ang. Instant Messengers).

Biblioteka 2.0 turi dominti ne tik bibliotekas, komunikacijos ir informacinių technologijų specialistus, bet ir jaunus žmones, kurie nepaklystų „beribiame, tamsiame informacijos chaose“, o kurtų informacinį turinį kartu su bibliotekomis.

Komentarai

Populiarūs įrašai