Pamąstymams: kaip parekomenduoti gerą knygą?

Neseniai aptikau įdomų straipsnį apie tai, kaip rekomenduoja knygas žurnalistai, bibliotekininkai ir rašytojai. Susimąsčiau, kad tikriausiai tokios rekomendacijos, ypač laisvalaikio skaitymui, šiandien nėra itin dažnai svarstoma tema bibliotekinėje bendruomenėje (o gal aš vis aplenkiu tų diskusijų vietas :). Gal nepopuliaru? Ar tiesiog madinga kalbėti apie informacijos poreikius?

Visgi klausimas „ką gi paskaityti?“ aktualus visiems, ir kiekvienas pasitelkia savo skaitinių radimo strategiją. Bet jeigu tą klausimą užduoda sau daugelis žmonių, gal verta daugiau kalbėti apie tai, kas ir kaip gali parekomenduoti gerą knygą? Čia jau automatizuotų sistemų (kaip, pvz., el. knygynai - Amazon ir kt.) "patarimai" ne itin veiksmingi, reikia žmogiškosios kompetencijos :).

Kadangi pati dirbu šiek tiek su kitais bibliotekininkystės klausimais, skaityti straipsnį "Knygų rekomendavimo menas" (The Fine Art of Recommending Books), paskelbtą rašytojos, žurnalistės Lauros Miller, man pačiai buvo smalsu. Pasirodo, kiekvienas turi savo receptą. Ir tie receptai būna patys netikėčiausi.

Pavyzdžiui, žurnalas The Morning News (Ryto naujienos) turi savo bibliorakulą (biblioracle). Tai rašytojas, dėstytojas Johnas Warneris, kuris nemokamai rekomenduoja, ką verta paskaityti. Bibliorakulas vadovaujasi įdomiu principu - jam reikia išvardyti paskutinias penkias skaitytas knygas. Savo svetainėje Johnas Warneris teigia, kad rekomenduoti knygas jam padeda tai, kad jis išaugo stebint motinos verslą nuosavame knygyne, jo intuicija bei tai, kad jis yra rašytojas ir dėstytojas. Įdomu, kad knygas bibliorakulas atrenka pats, t.y. be jokios automatizuotos sistemos pagalbos. Jo teigimu, 85% skaitytojų lieka patenkinti jo rekomendacijomis. Gal vertėtų išbandyti orakulo patarimus ;)?

O ką gi mano šiuo klausimu bibliotekininkai? Tame pačiame straipsnyje kalbėta apie Nancy Pearl, bibliotekininkę, kuri JAV (o gal ir ne tik?) jau tapo kultine figūra kalbant apie skaitymą ir knygas. Nancy Pearl išplėtojo ištisą knygų rekomendavimo sistemą. Prieš rekomenduodama knygą N. Pearl įvairiais būdais testuoja skaitytoją, kuris turi pasirinkti tam tikrus teiginius apie skaitomas knygas iš pateikto sąrašo, apibūdinti savo mėgstamiausias knygas ir t.t. N. Pearl paskelbė ir nemažai rekomendacijų, pvz., Book lust (Knygų aistra), administruoja savo tinklaraštį ir viki svetainę tuo pačiu pavadinimu.

Taigi, Lietuvos bibliotekininkai, ką pasakysite apie knygų rekomendavimo meną? Gal turite savo profesinių paslapčių, kurias norėtumėte atskleisti ir tinklaraščio skaitytojams? O gal galėtumėte patarti, kaip padėti skaitytojui pasirinkti knygą?

Beje, Lietuvos bibliotekos irgi pasitelkia tinklaraščius tam, kad skaitytojai galėtų pasidalyti perskaitytos knygos įspūdžiais, lengviau atrastų savo knygą bibliotekoje. Man žinomas įdomus pavyzdys yra Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos tinklaraštis Geros knygos. Gal tokių pavyzdžių yra ir daugiau?

Parengta pagal:

MILLER, Laura. The fine art of recommending books. Iš Salon.com [interaktyvus]. 21 July, 2010 [žiūrėta 2010 m. liepos 24 d.]. Prieiga per internetą: http://www.salon.com/books/laura_miller/2010/07/21/recommendations

WARNER, John. Greetings from the biblioracle. Iš The Morning News [interaktyvus]. [b. d.][žiūrėta 2010 m. liepos 24 d.]. Prieiga per internetą: http://www.themorningnews.org/archives/the_biblioracle/greetings_from_the_biblioracle.php

Komentarai

Populiarūs įrašai