Kur informacijos institucijų paslaugų vadovai semiasi valdymo kompetencijų?

Vienos iš Šveicarijos verslo mokyklos mokslininkė atliko tyrimą apie tai, kaip informacijos specialistai parengiami užimti vadovavimo postus. Tam buvo išanalizuotos 26 šalių bibliotekininkystės ir informacijos aukštųjų mokyklų studijų programos bei atlikti Ženevoje veikiančių tarptautinių organizacijų informacijos įstaigų ar padalinių vadovų interviu.

Paaiškėjo, kad 73 proc. aukštųjų mokyklų siūlo informacijos specialistams įvairius vadybos kursus. Dažniausiai tai - vadybos pagrindai, personalo, finansų vadyba, specifiniai vadybos kursai, susiję su bibliotekų veiklos specifika.

Tačiau apklausius 15 vadovų paaiškėjo, kad dažniausiai jie valdymo gebėjimus įgyja dirbdami. Apie tai pasisakė net 80 proc. respondentų. Tik nedidelė respondentų dalis (27 proc.) pažymėjo, kad įgijo vadovaujančioms pareigoms reikalingų gebėjimų studijuodami aukštojoje mokykloje.

Paklausti apie tai, kokias bibliotekų ir informacijos institucijų vadovų kompetencijas reikėtų ugdyti aukštojoje mokykloje, vadovai paminėjo šias:

a) žmogiškųjų išteklių valdymą,
b) komunikacijos įgūdžius,
c) paslaugų ir išteklių valdymą,
d) minkštuosius gebėjimus (pvz., tarpasmeninius gebėjimus, emocinį intelektą ir kt.),
e) savo veiklos valdymo gebėjimus (pvz., laiko planavimo).

Įdomu būtų sužinoti, kokiu būdu bibliotekų valdymui reikalingus gebėjimus įgyja Lietuvos bibliotekų vadovai.

Parengta pagal:

GRANDBOIS, Yvonne de. Managerial competencies for information professionals: an international perspective. Library Review [interaktyvus]. 2013, early cite [žiūrėta 2013 m. birželio 2 d.]. Prieiga per Emerald Publishing Group.

Komentarai

  1. Dabar realiai reikalingi geri komunikacijos įgūdžiai, nes einant laikui viskas yra susisteminama, nebėra realaus ryšio su žmogumi, nes viską galima atlikti interneto dėka :)

    https://www.verslovaldymosistemos.eu

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai