Knygos ir bibliotekos svarbios vaikų gyvenime

Tai, kad nepaisant įvairių (tame tarpe ir pesimistiškų) nuomonių knygų skaitymas ir bibliotekos svarbios vaikų gyvenime, liudija jungtinė JAV vaikiškų knygų leidėjų studija. 2010-2011 m. buvo apklausti 1500 respondentai - suaugusieji, parūpinantys knygas savo vaikams iki 6 metų, 7-12 metų, ir paaugliai (13-17 m.). Tyrimo dalyvių buvo klausiama apie knygų gavimo būdus, skaitymo įpročius, skaitymo vietą kitų laisvalaikio leidimo būdų kontekste.

Paaiškėjo, kad knygos ir skaitymas užima labai svarbią vietą vaikų ir jų šeimų gyvenime. Daugelis respondentų pažymėjo, kad knyga ir skaitymas yra svarbesni, negu naudojimasis kitomis medijomis - televizija, internetu, žaidimais. Netgi paauglių respondentų grupė, kuriai buvo itin svarbus internetas ir interaktyviosios medijos, teigė, kad knygos yra svarbios ar lygiavertės kitoms medijoms.

Renkantis knygas vaikams svarbų vaidmenį atlieka knygynai ir bibliotekos. Viešosios bibliotekos daugelyje respondentų atsakymų įėjo į populiariausių vietų, kur skaitytojai sužino apie naują knygą, kurią norėtų perskaityti, trejetuką. Įdomu, kad bibliotekos (mokyklos ir viešosios) - tai svarbiausia, pirmoje vietoje esanti vieta, kur vaikai gauna knygas laisvalaikio skaitymui.

Studija taip pat parodė, kad naudojimasis kompiuteriu (pvz., žaidimai) ne atgraso vaikų nuo skaitymo. Verčiau, skaitymas ir kompiuteriniai žaidimai užima lygiavertę vietą vaikų gyvenime. Apklausa parodė, kad vaikai perskaitę knygą yra linkę išbandyti kompiuterinius žaidimus ir kitas medijas, vienaip ar kitaip susijusias su knygos siužetu ir herojais. Praktiškai vienodas respondentų skaičius pažymėjo, kad jie dažniausia skaito knygas laisvalaikiu (neprivalomas mokykloje) - 58 proc.; ir kad jungiasi prie interneto - 57 proc. 

Įdomu, kad tik 9 proc. apklaustųjų pažymėjo, kad vaikai skaito e.knygas. Vadinasi, e.knygos ne taip greitai skverbiasi į jaunųjų skaitytojų gyvenimą, kaip kartais manoma. Į klausimą, kokioms knygoms vaikai teikia pirmenybę, 42 proc. respondentų atsakė, kad spausdintoms.

Daugiau įdomių tyrimo rezultatų rasite šiuose šaltiniuose, pagal kuriuos parengtas šis pranešimas:

MCLEAN, K. The children's book consumer in the digital age: takeaways from ABC /Bowker Pubtrack survey [interaktyvus]. 10 February, 2011 [žiūrėta 2012 m. kovo 17 d.]. Prieiga per internetą: http://news.bookweb.org/news/children%E2%80%99s-book-consumer-digital-age-takeaways-abcbowker-pubtrack-survey

The children's book consumer in the digital age: a joint study with the Association for Booksellers for Children, 2010-2011 [interaktyvus]. [b. d.] [žiūrėta 2012 m. kovo 17 d.]. Prieiga per internetą: http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&ved=0CFAQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.kristenmclean.org%2Fstorage%2FKey%2520Findings-ABC-Bowker%2520Study%25201st%2520Fielding%25202010-2011.pptx&ei=SudkT_L1IcyR0QWBxsSeCA&usg=AFQjCNG9foIIVdB815_4s8kMkw-G4SmQYQ&sig2=ntVa9JnLWjuFv6Hq0_Iyjg

Komentarai

  1. Įdomu, kokie būtų rezultatai Lietuvoje. Beje neseniai atradau gerą būdą pripratinti vaikus prie knygos - iš Gendručio Morkūno "Švęsti kosmose ir tvarke" (2010): "Vėliau vaikystėje skaityti buvo leidžiama tik priskaldžius malkų, prinešus iš šulinio vandens, užraugus kopūstus, žiemai pririnkus grybų ir priuogavus mėlynių, pagirdžius karves, suvežus šieną, žodžiu, padarius visa, be ko smulkus, beveik natūrinis valstiečio ūkis pražūtų su visais savo gyventojais. Tik lyjant galėdavau skaityti, kiek noriu."

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vaikai tikrai skaito - galbūt tik kitoje formoje, t.y. "kompe", o mažiau renkasi spausdintas knygas, bet teigti, kad dabar jau visuotinis neskaitymas ir todėl vos ne pasaulio pabaiga tikrai negalima. 30 proc. bibliotekų lankytojų ir vartotojų - vaikai, ir tikrai ne vien tie, kuriuos mokytojai verčia skaityti. Ir manau, kad nieko blogo, jei bibliotekoje vaikas išmoksta naudotis informacija, nebūtinai skaityti ištisą tekstą. O knygos (nežiūrint visų "Gutenbergo galaktikos pabaigos" skelbėjų :-)) manau, kad išliks - juk atsiradus kinui teatras neišnyko. Greičiau jau patikėsiu, kad "tradicinė" televizija išnyks.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai