Fondų valdymo inovacijos Čikagos universiteto bibliotekoje

Akademinės bibliotekos dažniausia disponuoja turtingais fondais, kuriuos svarbu tinkamai saugoti ir operatyviai pateikti vartotojui. Inovatyvų šių problemų sprendimą surado Čikagos universiteto biblioteka, investavusi nemažai pinigų ir sukūrusi didžiulę automatizuotą fondų saugojimo ir išduoties sistemą. Automatizuota fondų saugykla įrengta po žeme. Jos aukštis - daugiau, nei 15 m. Tokioje saugykloje gali sutilpti 3,5 milijonai leidinių. Saugykloje knygos saugomos metalinėse dėžėse, sudėtose viena ant kitos į didžiules eiles (į aukštį ir į plotį). Dėžėse knygos saugomos pagal dydį, o jas identifikuoti padeda brūkšniniai kodai. Saugykloje sudarytos optimalios leidinių saugojimo sąlygos.


The Joe and Rika Mansueto Library: how it works, šaltinis: http://www.youtube.com/watch?v=ESCxYchCaWI

Skaitytojui užsisakius knygą, ją gabena automatizuota sistema, kuri identifikuoja reikiamą dėžę. Bibliotekos darbuotojas ištraukia iš dėžės reikiamą leidinį ir juo jau gali naudotis skaitytojas. Paskaičiuota, kad leidinio pristatymo procesas trunka mažiau, nei 5 min.

Toks inovatyvus sprendimas leidžia akademinei bibliotekoje saugoti fondą centralizuotai ir užtikrinti jo platų prieinamumą mokslininkams ir studentams.

Bibliotekos saugyklos veikimo principai vaizdžiai parodyti nedideliame filmuke, kurį kviečiame pažiūrėti.

Parengta pagal Inetos Krauls atsiųstą nuorodą:

Automatizuota biblioteka: šiuolaikiškas Čikagos universiteto išradimas. Technologijos.lt [interaktyvus]. 2011-06-07 [žiūrėta 2011 m. birželio 9 d.]. Prieiga per internetą: http://www.technologijos.lt/n/svietimas/kurstoti/S-19722/straipsnis?name=S-19722&l=2&p=1

Komentarai

Populiarūs įrašai