Tapk bibliotekos fanu: pirmieji viešųjų bibliotekų rinkodaros kampanijos rezultatai

Vasarą rašėme apie bibliotekų rinkodaros kampaniją "Tapk bibliotekos fanu" (Geek the library), kurią siekiama skatinti visuomenę kalbėti ir suprasti viešosios bibliotekos vertę bei potencialą transformuoti žmonių gyvenimą, pritraukti daugiau bibliotekų rėmėjų. Viena iš kampaniją paskatinusių priežasčių - ankstesnio tyrimo apie bibliotekų potencialius rėmėjus rezultatai. Dažnai nesuvokiama, kad biblioteka yra būtinas šiuolaikinės visuomenės elementas, kad ji glaudžiai siejasi su kiekvieno vartotojo asmeniniais interesais ir poreikiais bei vaidina lemiamą vaidmenį mokantis visą gyvenimą, sprendžiant įvairias gyvenimo problemas.

Siekiant pakeisti požiūrį į viešąsiasbibliotekas, inicijuoti diskusiją apie jų vaidmenį bei pritraukti daugiau rėmėjų OCLC kartu su partneriais įgyvendino pilotinę rinkodaros kampaniją 100 JAV Ajovos ir Džordžijos valstijų viešosiose bibliotekose. Prieš ir po kampanijos atlikti kiekybiniai ir kokybiniai tyrimai, kurie leido nustatyti šios akcijos poveikį tikslinėms grupėms.

Neseniai OCLC paskelbė ataskaitą Tapk bibliotekos fanu: bendruomenės informavimo kampanija (Geek the library: a community awareness campaign), kurioje atskleidžiamas kampanijos poveikis JAV Ajovos ir Džordžijos valstijų gyventojams. Štai kai kurie rezultatai:

Per penkis kampanijos mėnesius 64% Centrinės Ajovos ir 49% Pietų Džordžijos gyventojų žinojo apie šią akciją.

Didžioji dalis gyventojų, dalyvavusių tyrimuose, pareiškė, kad teigiamai vertino kampaniją (64% Pietų Džordžijos ir 55% Centrinės Ajovos respondentai).

Pietų Džordžijoje pavyko reikšmingai paveikti žmonių nuomonę apie bibliotekas. Pavyzdžiui, prieš akciją 69% šios valstijos respondentų teigė, kad bibliotekos tarnauja svarbiems tikslams pasiekti, o po kampanijos taip manančių gyventojų skaičius padidėjo iki 75%. Prieš kampaniją 57% apklaustųjų teigė, kad biblioteka pagerina mokymąsi, po kampanijos taip manančių respondentų skaičius padidėjo iki 65%. Nemažai respondentų teigė, kad pasiruošę remti bibliotekas. Prieš kampaniją taip manančių buvo 63%, o jai pasibaigus tokią nuomonę palaikančių žmonių skaičius išaugo net iki 72%.

Daugiau nei du trečdaliai Centrinės Ajovos ir Pietų Džordžijos gyventojų vienaip ar kitaip parodė grįžtamąjį ryšį (ar ketina jį parodyti artimiausiu metu) - apsilankė svetainėje, papasakojo draugams. Reikšmingai pasikeitė požiūris į savanoriavimą bibliotekoje - pavyzdžiui, prieš kampaniją savanoriauti buvo pasiruošę 55%, o po akcijos - 64% apklaustų Pietų Džordžijos gyventojų.

Daugiau rezultatų rasite ataskaitoje Tapk bibliotekos fanu: bendruomenės informavimo kampanija.

Parengta pagal:

ROSA De, Cathy. Geek the library: a community awareness campaign [interaktyvus]. 2011 [žiūrėta 2011 m. vasario 4 d.]. Prieiga per internetą: http://www.oclc.org/reports/pdfs/geekthelibrary_all.pdf

Komentarai

Populiarūs įrašai