Elektrinės gitaros ...bibliotekoje?

Kalifornijos Rytų Palo Alto viešoji biblioteka sumanė įgyvendinti originalų planą - pasiūlyti muzikos programą vietos gyventojams. Šiam tikslui ketinama įsigyti elektrinių gitarų "kolekciją". Jos bus skolinamos gyventojams 8 savaitėms. Tuo pat metu gyventojai turės galimybę nemokamai dalyvauti gitaros pamokose. Bibliotekos vadovas nori išbandyti ir prekybos gitaromis už prieinamą kainą galimybes, jei pavyktų gauti pakankamą nuolaidą.

Atrodytų, tokia programa gana keista ir nelabai "bibliotekiška". Tačiau jos argumentacija tikrai grindžiama bibliotekininkystės vertybėmis. Aptarnaujamame regione gyvena nemažai neturtingų ispanų ir Lotynų Amerikos kilmės šeimų, kurių gyvenime muzika atlieka reikšmingą vaidmenį. Regione trūksta prieinamų muzikos mokymo programų, tuo tarpu muzika galėtų tapti pakankamai suskaidytos bendruomenės vienijimosi veiksniu.

Bibliotekos vadovas teigia, kad paslauga bus paklausi tarp 12-18 metų bibliotekos vartotojų. Muzikos pamokoms bus panaudotos vieno iš bibliotekos filialų patalpos. Biblioteka planuoja pasamdyti ir muzikos mokytojus, nors jau atsirado ir keli savanoriai. Šiuo metu vietos valdžios institucijoms pateikta paraiška ir laukiama atsakymo.

Parengta pagal:

WARBURTON, Bob. A small California library hopes to circulate electric guitars. Iš Library Journal.com [interaktyvus]. 3 January, 2011 [ žiūrėta 2011 m. sausio 7 d.]. Prieiga per internetą: http://www.libraryjournal.com/lj/home/888606-264/a_small_california_library_hopes.html.csp

Komentarai

  1. Iš tiesų pastaraisiais metais viešosios bibliotekos vis labiau plečia savo veiklas - Skandinavijos, Nyderlandų, JAV ir kitų šalių bibliotekose esu mačiusi fortepijonų, gitarų, sintezatorių ir kitų instrumentų muzikos besimokančiųjų repeticijoms (juk ne visi turi muzikos instrumentus namie), video ir garso įrašų studijų, kameriniams koncertams ir DJ'ų pasirodymams pritaikytų scenų, net druskos poilsio kambarį... Vienoje bibliotekoje kalbėjom su paaugliu, kuris bibliotekoje įrašinėjo savo dainas, sakė, kad kuria apie gyvenimą, kas jam įdomu... Sakė, kad prieš ateidamas į biblioteką daug laiko leido gatvėj, kur nebuvo labai geras... :) Čia tokių mėgėjiškų nuotraukų nuotraukų pridėjau iš praėjusių metų kelionių - ne tik su muzika, bet gal bus įdomu pasižiūrėt... čia.

    Dar skaičiau, kad lyg ir Malmės biblioteka Švedijoje atidarė visuomenei garažą, kur galima pasikolinti įrankių ir susitvarkyti dviračius, automobilius, dar kažkurioj biblitoeka iš sporto departamento gavo grantą sporto inventoriui (vaikščiojimo lazdų, svarmenų, treniruoklių, kamuolių ir kt.) įsigyti ir skolinti gyventojams, skatinant sportuoti ir išbandyti skirtingas priemones. Visiškai aišku, kad šiandien nebėra vieno ir standartinio modelio viešosios bibliotekos veiklai - viskas priklauso nuo bendruomenės, galimybių ir bibliotekininkų kūrybiškumo. Be abejo, ne viską turi daryti biblioteką, bet riboti save vien tik tradicine knygų išduoties funkcija. Kita vertus pradedant naujas veiklas turime būti pasirengę įveikti ir konservatyvų visuomenės, kolegų ir valdžios požiūrį - kritikų, žinančių, kad biblioteka yra tik knygos tikrai netrūksta. Pavyzdžiui, vieno nemažo Lietuvos miesto meras lankydamasis Utenos viešojoje bibliotekoje leptelėjo kažką tokio "čia gi netikra biblioteka!"

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai