Efektyvus bibliotekos valdymas: geriausios paslaugos už mažiausią kainą

Ekonominės krizės laikais netyla kalbos apie biudžetų karpymą ir visuotinį taupymą. Kaip taupyti produktyviai ir išgyventi sunkiais laikais? Apie tai kalba Johnas Huberis, kuris turi nemenką privataus ir viešojo sektoriaus organizacijų konsultavimo patirtį efektyvaus valdymo klausimais. Iš tiesų, diskusija - pačiu laiku. JAV valdžios institucijos jau prabilo apie tai, kad galbūt, geriau perduoti bibliotekų valdymą privačioms kompanijoms, kurios galėtų efektyviau sutaupyti lėšų. Tam prieštarauja Amerikos bibliotekų asociacija (ALA).

Johnas Huberis teigia, kad bibliotekos pačios gali sutaupyti, jeigu pasisems naudingos patirties iš verslo organizacijų vadybos. Taupymas nebūtinai reiškia etatų ar darbo užmokesčio mažinimą. Sutaupyti galima peržiūrint ir efektyviai organizuojant daugelį bibliotekų darbo ir paslaugų teikimo procesų. Anot Johno Huberio, svarbu įrodyti valdžios institucijoms, kad bibliotekos gali teikti kokybiškas paslaugas už nedidelę kainą.

Straipsnyje Johnas Huberis nurodo, kad galima efektyviau organizuoti ir peržiūrėti pasenusius ir netinkamus veiklos modelius įvairiose bibliotekos darbo srityse - informacijos išteklių valdymo, bibliotekos valdymo, vartotojų aptarnavimo, katalogavimo ir kt. Svarbu įvertinti ar darbo procesas tinkamai organizuotas, ar organizacijos struktūra efektyvi ir leidžia pasiekti iškeltų tikslų ir daugelį kitų dalykų. Svarbu atpažinti ir transformuoti tas proceso dalis, veiklas, struktūras, kurios apsunkina užduočių atlikimą ir tikslų siekimą.

Anot J. Huberio, bibliotekų taupymo programa leistų pasiekti reikšmingų rezultatų - kai kuriose bibliotekų paslaugų teikimo srityse galima sumažinti kaštus net iki 80-90 %.

Svarbu, kad bibliotekos pripažintų būtinybę keistis ir ieškoti racionalesnių paslaugų teikimo ir institucijos valdymo būdų.

Parengta pagal:

HUBER, John. Get ahead of outsourcing. Iš American Libraries Magazine [interaktyvus]. 19 January 2011 [žiūrėta 2011 m. sausio 27 d.]. Prieiga per internetą: http://americanlibrariesmagazine.org/features/01192011/get-ahead-outsourcing

P.S. Konrečius patarimus dėl taupymo bibliotekose autorius išdėstė savo knygoje:

HUBER, John. Lean Library Management: Eleven Strategies for Reducing Costs and Improving Services. New York, 2011. 175 p.

Komentarai

  1. Pritariu 100 proc. Kol kas daug verkiame, kad mažas finansavimas, bet nieko nesiimame, kad veikla būtų pigesnė ir EFEKTYVESNĖ.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, ALA duomenimis pati žemiausia JAV bibliotekininko alga - $1833. Vidutinė - virš $4600. Šaltinis: http://americanlibrariesmagazine.org/news/ala/librarian-salaries-jump-3-percent-2010

    Negi tikrai manote, kad realu yra sutaupyti nuo 2000 Lt iš tolo nesiekiančių algų, kai lietuviškos neto algos vidurkis 1600 Lt? Taip, galima žmones versti efektyviau dirbti, bet ar vertimas be motyvacijos duoda teigiamų rezultatų?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, kaip minėta straipsnyje, efektyvus valdymas ir taupymas nereiškia bibliotekininko atlyginimo mažinimą. Jis labiau reiškia kvietimą peržiūrėti bibliotekos veiklas. Manau, kiekvieną veiklą galima organizuoti kitaip, kad jos atlikimas kainuotų mažiau. Vadyboje yra speciali sritis - verslo procesų valdymas, kuri nagrinėja būdus ir priemones, leidžiančias daug efektyviau organizuoti tam tikrų užduočių atlikimą. Taigi, manau, pats straipsnis ir nuoroda į knygą yra tiesiog priemonė bibliotekų vadovams - kad jie susimąstytų ir rastų patarimų, kaip bibliotekoje optimizuoti užduočių atlikimą. Juk racionalus išteklių bei veiklos valdymas nėra joks papildomas darbas - jis privalomas bet kurioje organizacijoje.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Apskritai šioje knygoje bibliotekoms pritaikoma plati Lean vadybos filosofija. Kol laukiame knygos išleidimo, galima patiems pasidomėti šiomis idėjomis: http://www.lean.org/whatslean/

    AtsakytiPanaikinti
  5. Norisi ir man įsijungti į diskusiją dėl veiklos efektyvumo ir atlyginimų. Bet kokie statistiniai skirtingų šalių statistikos rodiklių palyginimai bus teisingai suprantami tik kontekste, pavyzdžiui, čia gal ir netiksliai bet galima pažaisti su pragyvenimo kainų skirtumais įvairiose šalyse, tarp jų ir JAV. Pavyzdžiui, Vilniuje pragyvenimas yra pigesnis negu Sietle beveik 50 proc. ir 60 proc. negu Čikagoje. Kontekstas leidžia mums turėti adekvačias ekspektacijas, taigi Lietuvoje gerai dirbantys bibliotekininkai neabejotinai turi gauti konkurencingus atlyginimus, bet konkurencingus - šalies viduje, o ne lyginant su visai kitų ekonominių pajėgumų šalimis. Kita vertus, Lietuvoje dar labiau turėtumėme stengtis, kad bibliotekos veiktų ekonomiškai, nes tų mokesčių apimtys, skiriamos bibliotekoms, bet kokiu atveju yra apribotos šalies dydžio.

    Jei kam įdomu - Guardian.co.uk (rimtesnis šaltinis) rašo, kad Vilnius pagal pragyvenimo kainas yra 120-oje vietoje.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Net jei Lietuvos bibliotekininkai uždirbtų po 3666 LTL, lyginant tai su vidutiniu 4600 USD (~11 000 LTL) užmokesčiu, gausime, kad JAV bibliotekininkas vidutiniškai uždirba 3x daugiau, nei Lietuvos. Niujorkas, brangiausias JAV miestas, už Vilnių brangesnis vos dvigubai. Dauguma JAV bibliotekininkų gyvena ne Niujorke, o Vilniaus dydžio ar net mažesniuose miestuose, kur pragyvenimas tikrai nebrangus. Taigi, grįžtu prie pirmos minties - JAV bibliotekose yra daug daugiau iš ko ir kodėl taupyti, nei Lietuvoje.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Vidutinės metinės JAV namų ūkio pajamos (median household income) 2009 m.: $50,221.

    Vidutinė bibliotekininko alga (median librarian salary) 2010 m.: $55,883.

    T.y. vidutinis JAV bibliotekos darbuotojas pats vienas gali išlaikyti geresnį negu vidutinį namų ūkį. O į tai įeina ir būsto paskolos/nuomos mokėjimas.

    Lietuvos statistikoje nėra nei bibliotekininkų užmokesčio, nei vidutinių metinių pajamų skaičių, todėl, žinoma, lyginti sunku. Tačiau kiekvienas galime savęs paklausti - ar galiu iš savo vieno bibliotekininko atlyginimo įsigyti būstą ir išlaikyti šeimą?

    Apskritai būtų nepaprastai įdomu sužinoti nors kokią Lietuvos bibliotekininkų pajamų statistiką.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai