Inovatyvūs bibliotekų projektai – idėjų paieška

Kai galvojate apie naujo projekto koncepciją, pravartų pasidomėti, kas jau padaryta kitose bibliotekose, kokias mintis galima panaudoti savo idėjai plėtoti. Tam puikiai tinka du šaltiniai, su kuriais norėčiau supažindinti tinklaraščio skaitytojus. Tai – Stokholmo iššūkio apdovanojimas (Stockholm Challenge Award) ir IFLA bibliotekų sėkmės istorijų duomenų bazė (IFLA libraries success stories database). Beje, šie šaltiniai naudingi ne tik idėjų paieškai, bet jau įvykdyto inovatyvaus projekto propagavimui.

Stokholmo iššūkio apdovanojimas skirtas inovatyviems informacijos ir komunikacijos technologijų taikymo projektams šešiose teminėse srityse: viešasis administravimas, švietimas, ekonominė plėtra, kultūra, sveikata, aplinka. Stokholmo iššūkio apdovanojimo laimėtojai gauna piniginį prizą. Šis apdovanojimas turi ilgą istoriją – viskas prasidėjo Europos Komisijai paskelbus M. Bangemanno ataskaitą, kuri pagrįstai laikoma pirmuoju Europos Sąjungos informacinės visuomenės plėtros strateginiu dokumentu. 1995 m. siekiant skatinti kūrybingą informacijos ir komunikacijos technologijų taikymą buvo paskelbtas Stokholmo Bangemano iššūkio konkursas, kuris pavadintas jį inicijavusio miesto vardu. Jau 1997 metais konkurse dalyvavo 112 projektų iš 25 Europos miestų. 1999 m. konkursui suteiktas jo dabartinis pavadinimas – Stohkolmo iššūkio apdovanojimas.

Stokholmo iššūkio apdovanojimo konkurse dalyvauja ir bibliotekos, kurios neretai tampa laimėtojomis ar finalistėmis. Štai 2006 m. teminėje kultūros kategorijoje konkursą laimėjo Čilės viešųjų bibliotekų projektas Biblioredes, kuriuo buvo siekta įveikti vietos bendruomenių (ypač kaimo) skaitmeninę atskirtį, diegiant kompiuterius ir interneto ryšį viešosiose bibliotekose, apmokant gyventojus naudotis informacijos ir komunikacijos technologijomis ir skatinant vietos bendruomenes kurti savo interneto turinį. Tais pačiais 2006 m. finalistu buvo Naujosios Zelandijos atviros prieigos skaitmeninių bibliotekų valdymo programinė įrangos projektas Greenstone Digital Library Software, Švedijos savivaldybių viešųjų bibliotekų bendradarbiavimo iniciatyva Bibliotek 2007 ir kt. Bibliotekų projektai atsirasdavo tarp finalistų dar 2000 m. Vienas tokių pavyzdžių Rusijos Federacijos iniciatyva Rusijos valstybinės bibliotekos informacinės sistemos sukūrimas.

Laimėtojų ir finalistų sąrašus galima peržiūrėti šioje svetainėje. Joje galima pasiskaityti ir projektų aprašymus.

Kitas naudingas šaltinis ieškant originalių idėjų – IFLA bibliotekų sėkmės istorijų duomenų bazė. IFLA sukūrė šią duomenų bazę, siekdama atskleisti bibliotekų vertę visuomenėje. Duomenų bazė prieinama anglų, prancūzų ir vokiečių kalbomis. Joje bibliotekų projektai suskirstyti į penkias kategorijas: bibliotekos – prieigos taškai; bibliotekos – informacijos ir komunikacijos technologijų mokymo centrai; bibliotekos tęstiniam mokymui; bibliotekos specialių poreikių vartotojams; bibliotekos kultūros paveldui. Šioje duomenų bazėje bibliotekos pačios gali skelbti savo sėkmės istorijas. Projektai neribojami pagal įgyvendinančios bibliotekos tipą. Duomenų bazėje galima atlikti paiešką pagal projektų temines kategorijas, kontinentus ir šalis bei kitus kriterijus. Šiame duomenų telkinyje skelbiami trumpi projektų aprašymai, kuriuose atskleidžiami projektų tikslai, tikslinės auditorijos, finansavimo šaltinius, skelbiama informacija apie organizatorius ir projekto partnerius.

Komentarai

  1. Kaip visada su dideliu malonumu paskaiciau Jusu straipsni :) Aciu labai! Tiek daug idomiu dalyku suzinau!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Straipsnis kaip visada puikus. Skaitau ir tobulėju. 10 balų. :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai