Tinklaraščiai – ne tik apie tai, ką valgei pusryčiams

2008 m. tinklaraščių paieškos sistema Technorati įtraukė į savo indeksą 133 mln. interneto dienoraščių. Tinklaraštis – patogi ir paprasta naudoti bendravimo ir saviraiškos priemonė. Užsiregistravai nemokamoje svetainėje savo tinklaraštį, ir visi žino, ką valgei pusryčiams, kaip jautiesi, kur kėliavai. Kai kas, galbūt, ir pasakys, kad nėra jokios naudos iš tų tinklaraščių, tik papildomos „šiūkšlės“ paieškos sistemos rezultatų sąrašuose. Tačiau juose galima rasti nemažai įdomios ir naudingos informacijos. Tai puikus būdas bendrauti ir diskutuoti, pranešti įdomią naujieną, pasidalyti originalia idėja, apie kurią kitaip sužinotų labai nedaug žmonių.

Bibliotekininkai irgi aktyviai naudojasi tinklaraščiais. Jie kuria tinklaraščius savo skaitytojams, bibliotekos darbuotojams, projektų partneriams ir, apskritai, profesinei bendruomenei. Kurdami tinklaraščius bibliotekininkai labai išradingi. Pavyzdžiui, JAV Virginia Beach viešojoje bibliotekoje veikia tinklaraštis darbuotojams (http://www.vbpltalks.blogspot.com/), kad jie galėtų bendrauti su vadovybe ir kolegomis, ir panorėjus anonimiškai užduoti „nepatogius“ klausimus. „Nėra kvailų klausimų, yra kvaila tyla“, - teigiama tinklaraštyje.

Tačiau šį kartą pakalbėkime apie profesinius bibliotekininkų tinklaraščius. Dažniausia tokie tinklaraščiai kuriami pavienių bibliotekininkystės profesionalų arba autorių kolektyvo. Čia pristatomi profesionalų pasvarstymai, dalijami patarimai, aptariami naujausi projektai bibliotekose ir t.t. Profesiniai tinklaraščiai skiriami įvairiausioms bibliotekininkystės temoms – bibliotekoms 2.0, pokyčiams bibliotekoje, paieškos sistemoms, skaitmeninėms bibliotekoms, informaciniam raštingumui, bibliotekininkų įvaizdžio klausimams, apskritai, bibliotekininkystei ir daugeliui kitų dalykų. Turbūt, į originaliausią pavadinimą pretenduotų atsitiktinai aptiktas šešių autorių kuriamas JAV bibliotekininkų tinklaraštis „Bibliotekoje su švynine lazda“ (In the Library with the Lead Pipe, http://inthelibrarywiththeleadpipe.org/), nagrinėjantis įvairiausias bibliotekų darbo temas ir savo turiniu labai primenantis elektroninį žurnalą (net turi ISSN numerį ir atmintinę autoriams!). Nežinau, ką reiškia šis pavadinimas, bet ... paslaptys traukia :).

Profesiniai bibliotekininkų tinklaraščiai labai praverčia norint sekti pasirinktos srities naujienas, įdomias idėjas bei mintis, projektus bibliotekose, pabendrauti su kitais profesionalais, sprendžiančiais panašias problemas. Jie neretai reitinguojami pagal nuorodų iš kitų interneto svetainių ir tinklaraščių skaičių ir kitus kriterijus. Pavyzdžiui, Online Education Database (OEDb) 2007 m. pateikė 25 populiariausių bibliotekininkų tinklaraščių sąrašą. Patys bibliotekininkai savo tinklaraščiuose pateikia kitų profesinių dienoraščių apžvalgas, reitingus ir komentarus. Pavyzdžiui, Meredith Farkas, profesionali bibliotekininkė, besispecializuojanti web 2.0 technologijų srityje, pateikia top-10 sąrašą , LIS News galima paskaityti rekomenduotinų paskaityti tinklaraščių apžvalgas. Panagrinėjusi „populiariausiųjų“ sąrašus kai kuriuos įdomesnius (įvairiais požiūriais) tinklaraščius pristatysiu ir aš:

Designing Better Libraries - labai įdomus tinklaraštis :) apie tai, kaip sukurti biblioteką vartotojui. Kaip teigia autoriai, bibliotekininkai neretai remiasi savo prielaidomis apie tai, ko reikia vartotojai, tuo tarpu versle vartotojo elgesys ir įpročiai tiriami, ir tokių tyrimų pagrindu kuriami inovatyvūs sprendimai. Tinklaraštyje paskelbta nemažai straipsnių ir nuorodų į įvairius šaltinius apie tai, kaip pritaikyti etnografinį tyrimo metodą, plačiai taikomą antropologų ir kultūrologų, tiriant vartotojų poreikius, kaip efektyviai sukurti mokymosi aplinką ir aprūpinti mokymosi procesą (instructional design), kaip modeliuoti į vartotoją orientuotas bibliotekų paslaugas, arba net tiksliau „modeliuoti vartotojo patyrimą“ bibliotekoje (yra net atskira disciplina – vartotojo patyrimo modeliavimas – user experience design). Daug įdomių minčių, metodų, pasvarstymų, kaip paskatinti bibliotekos kūrybingumą ir verslumą, kuriant bibliotekos aplinką ir paslaugas vartotojams.

The Shifted Librarian - JAV specialistės Jenny Levine prižiūrimas tinklaraštis, kuris skirtas esminiams informacijos vartojimo pokyčiams ir bibliotekų atsakui į naujus „tinklo kartos“ (net generation) informacijos vartojimo įpročius. „Mano galva, didžiausias skirtumas yra tas, kad jie [tinklo karta] tikisi, kad informacija pati ateis pas juos internetu, elektroniniu paštu, pokalbių kambariuose – bet kur. Atsižvelgiant į dabar matomą technologijų ledkalnio viršūnę, galima numanyti, kad jos [technologijos] turės didžiulę įtaką tam, ko bus tikimasi iš bibliotekos paslaugų, o tai reiškia, kad bibliotekininkai turi keistis dabar“ , - teigia tinklaraščio autorė. Tinklaraštyje nemažai informacijos apie naujoviškas paslaugas bibliotekose (pvz., žaidimus bibliotekose, Aarhus bibliotekų paslaugas jaunimui), naujas technologijas (pvz., Facebook, Twitter ir kt.) ir kitus dalykus, kurie atitiktų „įtinklintos kartos“ aptarnavimo poreikius ir lūkesčius.

Tame the web - web 2.0 ideologo bibliotekose Michaelo Stephenso tinklaraštis, kurio pavadinimas (prisijaukink saityną) puikiai atskleidžia dienoraščio turinį. Čia galima rasti nemažai įdomių web 2.0 taikymo bibliotekose pavyzdžių, nuorodų į naudingą literatūrą ir patarimų, kaip kūrybiškai pasinaudoti web 2.0 bibliotekos darbe.

Library Stuff - tinklaraštis, veikiantis nuo 2000 m. ir prižiūrimas Steveno Coheno, plačiai žinomo JAV bibliotekininkystės profesionalo, parašiusio ne vieną darbą apie saityno 2.0 technologijų taikymą bibliotekose. Tinklaraščio teminė paskirtis apibrėžiama plačiai – kad bibliotekininkai galėtų nuolat tobulinti profesinę kvalifikaciją ir palaikyti deramą žinių lygį. Iš tikrųjų, skelbiami labai įvairūs pranešimai (vasaros skaitiniai vaikams, nauja Google naršyklė Chrome, bibliotekų finansavimas ir kt.). Pranešimai – tai ištraukos iš laikraščių ir kitų leidinių, kur tik pasirodo bibliotekininkams aktuali informacija.

Nors ir labai norėtųsi būti pirmiems :), reikia pripažinti, kad Lietuvoje jau yra profesinių bibliotekinių tinklaraščių pavyzdžių:

Bibliotekininkas bibliotekininkui - Linos Bužermanienės, dirbančios Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, administruojamas tinklaraštis įvairiausiais bibliotekinio darbo klausimais – biblioteka 2.0, skaitytojų aptarnavimas, įdomūs užsienio bibliotekų veiklos pavyzdžiai ir projektai, įspūdžiai iš konferencijų ir kelionių.

Komentarai

  1. Aciu uz straipsni. Su malonumu paskaiciau.
    Taip, tas tinklarastis neblogas. Taciau turiu jam tik kelias pastabas. Tinklarastis savo temu turiniu orientuojasi i platesni bibliotekininku rata. Taciau irasai jame pasirodo labai retai. Tam, kad jis atitiktu savo skaitytoju poreikius, ji reiketu atnaujinti bent karta per savaite.
    Man asmeniskai patiko kitas tinklarastis:
    http://linksmabiblioteka.blogas.lt/
    Paaiskinsiu kodel: 1. plati skaitytoju audotorija (jis galejo patraukti demesi ne tik bibliotekininku, bet ir bet kuriuo kito skaitytojo); 2. idomus ir zaismingas rasymo stilius, ji lengva skaityti visiems; 3. aiskiai nubrezti tikslai, kurie atitinka bet kuriame straipsnyje (linksmai apie bibliotekas, ju paieskas ir tt.). Labai gaila, kad jis nebeatnaujinamas.
    o Siaip, bibliotekininku tinklarasciu Lietuvoje tikriausiai daugiau negu kokios kitos profesijos tinklarasciu. O "Bibliotekos pazanga" uztikrina ju augima. Manau, si reiskini atreityje galima bus placiai panagrineti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Smagu, kad jums patiko :). Taip, aš žinau apie "Linksmą biblioteką" - mano galva, jis labiau populiarinantis bibliotekininkystę plačiajai auditorijai, negu skirtas profesinei bendruomenei - bet tikrai smagus ir šmaikštus. Paskutinį kartą atnaujintas birželį - gal čia kaltos vasaros atostogos? :). Jei norite daugiau sužinoti apie Lietuvos tinklaraščius, pasižiūrėkite Lietuvos blogerių enciklopediją: http://www.visiblogai.lt/index.php/Pagrindinis_puslapis , ten galima aptikti įvairių pavyzdžių, nors nesu tikra, ar yra bibliotekų tinklaraščių

    AtsakytiPanaikinti
  3. Senokai jau stebiu bibliotekininku, biblioteku ir tinklarascius apie bibliotekas. Turiu nemazai jau nuorodu i juos (veikiancius ir nebe). O visiblogai.lt neatskleidzia tikrojo vaizdo, nes, kiek zinau, wordpress i juos nepatenka. Tad tenka krapstyti nuorodas per visokias paieskas :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai