Susimąsčiau ir pabandžiau įsivaizduoti save teisininke, bankininke... : interviu su Julija Niauraite


Štai ir mūsų antrasis „superbibliotekininko“ (tiksliau „superbibliotekininkės“) interviu.

2009 m. balandžio 30 d., ketvirtadienį, 10 val. 30 min. Kultūros ministerijos Baltojoje salėje įvyko 2008 metų geriausių bibliotekininkų apdovanojimo iškilmės. Tradicija tapusiame renginyje šiais metais buvo apdovanoti geriausio bibliotekos vadovo, geriausio bibliotekininko ir geriausio jaunojo bibliotekininko vardo laimėtojai. Pastarasis buvo suteiktas VU bibliotekos Elektroninės informacijos skyriaus vedėjai Julijai Niauraitei.

Julija Niauraitė susidomėjo „rock&roll bibliotekininko” idėja ir atsakė į mūsų klausimus:

- Kodėl ir kaip atsiradai bibliotekininkystėje? Kas tave pastūmėjo studijuoti bibliotekininkystę?

Jei atvirai, bibliotekininkystė pasirinko mane, o ne aš ją:) Sužinojusi, jog įstojau į Bibliotekininkystę ir informaciją, nebuvau labai patenkinta, tačiau mano požiūris į šias studijas pasikeitė jau pirmojo semestro metu. Jas baigusi, supratau, jog keturis metus praleidau ne veltui. Įgavau daug žinių ne tik iš knygos ir spaudos istorijos, bibliografijos, bet ir informacijos, bibliotekų ir informacijos centrų vadybos, projektinio darbo, interneto svetainių kūrimo, išmokau nebijoti viešai kalbėti ir reikšti savo mintis ir t.t. Šiuo metu net neįsivaizduoju, kad būčiau galėjusi studijuoti ką nors kito! O įgytas žinias ir įgūdžius sėkmingai naudoju ne tik darbe, bet ir asmeniniame gyvenime.

- Ką veiki dabar?

Šiuo metu dirbu Vilniaus universiteto bibliotekoje, vadovauju Elektroninės informacijos skyriui. Taip pat studijuoju VU Komunikacijos fakultete Bibliotekų ir informacijos centrų vadybą (magistras).

- Kadangi žinau, ką veiki - tai, buk gera, parašyk, kodėl dirbi bibliotekoje ir studijuoji BICV?

Į VU biblioteką atėjau dirbti iš karto po bakalauro studijų. Šį darbą pasiūlė bakalauro darbo vadovė dr. Žibutė Petrauskienė. Nuo pat pradžių dirbau su elektronine informacija ir bibliotekos elektroninėmis paslaugomis. Šiais dalykais domėjausi dar studijų metais, bakalauro darbas taip pat buvo su tuo susijęs, todėl pasiūlytas darbas man buvo įdomus ir patrauklus. Taip pat aktyviai užsiimu informaciniu raštingumu Vilniaus universitete, dėstau informacinio raštingumo paskaitas, vedu apmokymus ir pristatymus tiek studentams, tiek dėstytojams. Tam, kad pagilinčiau turimas žinias, nusprendžiau studijuoti magistro studijose. Ilgai nedvejojusi pasirinkau tęsti mokslus patinkančioje srityje ir be sunkumų įstojau į VU KF Bibliotekų ir informacijos centrų vadybą magistro studijas.

Tiesą sakant, anksčiau negalvojau, kad dirbti bibliotekoje gali būti smagu ir įdomu :) Juk dažniausiai apie bibliotekininkes galima išgirsti gana vienareikšmišką ir ne visai linksmai nuteikiančią nuomonę. Visgi, galiu drąsiai pasakyti, kad taip nėra. Čia suteikiamos visos galimybės naujoms iniciatyvoms įgyvendinti, saviraiškai, tobulėjimui, kvalifikacijos plėtrai ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Be to, šiuo metu VUB dirba nuostabus kolektyvas, su kuriuo galima ne tik spręsti rimtus klausimus susirinkimų ar darbo grupių susitikimų metu, bet ir smagiai praleisti laisvalaikį:)

Per daugiau nei du metus darbo dar nebuvo tokio ryto, jog atsikėlusi ryte būčiau nenorėjusi eiti į darbą:) Ir šiuo metu net neįsivaizduoju, jog galėčiau dirbti kokį nors monotonišką darbą, nes VUB to niekada nebūna – kas dieną vis kas nors nauja, vienas projektas keičia kitą, tad liūdėti nebūna kada:)

Tik neretai kelia šypsena aplinkinių reakcija, kai jie sužino mano specialybę. Visgi, bibliotekininkės visiems asocijuojasi su knygų kalnais, griežta veido išraiška, megztais sijonais ir pan. Deja, tačiau ant mano darbo stalo prie kompiuterio dažniausiai guli darbo kalendorius, moksliniai straipsniai, dokumentai ir priklijuojami lapeliai, ant kurių surašyti įvairūs priminimai. Rūbų spintos turinys taip pat atitinka dabartinį laikmetį:) Ir tokių bibliotekininkų vis daugiau ir daugiau, tad gal vieną dieną visuomenė susitaikys su šiais pokyčiais :)

- Ar vertini savo darbą? Jei taip, tai kodėl?

Savo darbą vertinu. Dar labiau vertinu VUB kolegų ir direktorių pripažinimą, įvertinimą ir norą dirbti kartu. Jų dėka, t.y. pasiūlius mano kandidatūrą LR Kultūros ministerijai, šiais metais tapau geriausia 2008–ųjų metų jaunąja bibliotekininke už naujų bibliotekos paslaugų inicijavimą, kūrimą ir įgyvendinimą. Tai rodo man, jog esu teisingame kelyje, o ir pati jaučiu, kad dirbdama man mielą darbą galiu padaryti dar daugiau. Svarbu, kad nepritrūktų idėjų :)

Iš tikrųjų, jaučiu malonumą dirbdama bibliotekoje ir dar su tokia komanda, kuri supranta, jog biblioteka yra tokia pati organizacija, kaip ir bet kuri kita ir jai gali būti taikomi visi vadybos principai, o darbai daromi dabar, bet ne kažkada:)

- Ką planuoji nuveikti artimiausiu metu?

Artimiausi planai yra pabaigti vieną projektą, susijusį su informaciniu raštingumu, kuriuo ketiname nudžiuginti VU studentus ir dėstytojus naujaisiais mokslo metais. Kol kas nieko daugiau nenoriu apie jį pasakoti, nes tai bus staigmena!

Kalbant apie dar artimesnius darbus, tai šiandien ketinu pabaigti atsakinėti į šiuos klausimus ir tęsti kelių informacinio raštingumo modulių analizę.

- Kas tau labiausiai patiko studijų metu?

Kadangi mane visada domino su kompiuteriais susiję dalykai, todėl studijų metu labiausiai patiko su informacinėmis technologijomis susiję kursai (interneto svetainių kūrimas, informacijos tvarkybos ir ieškos kurso dalis apie duomenų bazes ir pan.). Taip pat gerai įsiminiau komunikacijos įgūdžių, lektologijos, informacijos vadybos, profesinės etikos, projektų valdymo, vadybos paskaitas. Tai tokios disciplinos, kurios naudingos visose gyvenimo srityse.

Kalbant ne vien apie studijuotus dalykus, patiko ir pati Komunikacijos fakulteto atmosfera, skatinimas bendrauti paskaitų ir seminarų metu, Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų instituto dėstytojų noras perduoti ne tik savo žinias, bet ir išugdyti gerus specialistus. Negaliu pamiršti ir šviesios atminties profesorės A. Glosienės paskaitų, kurios turėjo nemažai įtakos apsisprendžiant sieti savo ateitį su bibliotekomis.

- Ką galėtum patarti abiturientams, kurie planuoja stoti i bibliotekininkyste?

Abiturientams, stojantiems į bibliotekininkystę pirmiausia patarčiau nekreipti dėmesio į stereotipus. Ir man studijuojant buvo tokių, kuriems buvo gėda prisipažinti, jog yra būsimi bibliotekininkai. Bet tai tik visuomenės primestos normos, nustatančios kas madinga, o kas ne. Jei savo ateitį renkiesi pagal vyraujančias madas, tad panašu, jog po kelių metu teks vėl keisti specialybę :)

O kitas patarimas – įstojus pasiruoškite linksmiems keturiems studijų metams. Bus visko, bet tikiu, kad diplomų įteikimo dieną studijų metus prisiminsite su šypsena ir nostalgija :)

- Jei galėtumei pakeisti specialybę, ar keistum?

Dabar susimąsčiau ir pabandžiau įsivaizduoti save teisininke, bankininke ir pan. Ne... :) Niekada gyvenime :)

Komentarai

  1. Atviras ir 'šiltas' straipsniukas, džiugu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. gaila, kad si istorija viena is tukstanciu... kodel sustoje darbai cia? O Dizainas tai isties grazus ir logas zaismingas:)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai